A holnap hangjai – LÉKKÖR

Az ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2015-2016. évadának hatodik döntőbe jutott zenekarát mutatjuk be a holnap hangjai rovatban, a pécsi Start Könnyűzenei Tehetségkutatóból bejutó LÉKKÖR zenekart. Az itt elhangzó kérdések részben megegyeznek az Életképek című sorozatunk kérdéseivel, melyeket a zenélést hivatásként választó művészek felé intézünk. Azt reméljük, hogy a hivatásos és a pályájuk elején járó zenészek válaszaiból (önállóan és összességükben is) egyedülálló kép rajzolódik majd a hazai zenei életről és élettérről.

Bemutatnátok röviden a zenekart? (név, hangszer, stílus, mióta zenéltek együtt)

Énekszekcióért felel Hanzli Fanni, gitároknál Menyhárt Dániel, basszust adja Barka Gergely, a lüktetést táplálja Szentendrey Roland. A legegyszerűbben alternatív rock zeneként könyvelhetnek el bennünket, egyelőre nem tudjuk behatárolni. Körülbelül másfél éve kezdtük el ezzel a felállással.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Konkrét célunk nem más, mint magunknak örömet okozni a zenénkkel, valamint ezt megosztani a nagyérdeművel. Valami újat, valami sajátot hozni a magyar ”popszakmába”.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Mindenki a saját kis egyedi batyuját hozza le a terembe, ebből kreálunk egy közös aurát, melyet véglegesítve törekszünk valami újat mutatni magunknak, és a hallgatóságnak.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Az elsődleges célunk mindenképpen a hazai nagyobb fesztiválok állandó headliner’ titulusa, szeretnénk minél többet mutatni ötleteinkből, megmutatni azt, miként gondolunk a zenére.
Szerencsére egyre több zenekarnak sikerül feljutnia az ismert’ szcénába, így nagyobb látókörrel gazdagodik a hazai hallgatóság. Hazánkban egyre nő a világszínvonal irányába evező zenei projektek száma. 

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Pozitív trendként tudhatjuk a beat’ műfaj visszatérését, újra divatba jövetelét, valamint a lassan, de biztosan növekvő rendezvények, programok számát, melyek kezdő zenekarok belendülését támogatják.
Negatív trendként nem igen tudunk manapság elkönyvelni bármit is.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Úgy gondoljuk, ilyen téren a legnehezebb talán, hogy a zenekar önmaga maradjon, s ne adja el magát, ami elengedhetetlen egy felállás számára, ha saját, egyedi stílusban akar maradandót alkotni.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Manapság sajnos mivel zenészekből, zenekarokból is egyre több és több van, ezért az egyediség kirajzolódására csekélyebb esély van ilyen szinten.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Tulajdonképpen, aki jól hypeolja, jól „nyomja” projektjét, annak van esélye külföldön is megismertetni magát, ami - amennyiben tényleg jó amit csinál - úgy terjedne mint valami vírus. Házról házra, városról városra, országról országra, végül az egész világon ismertté válna.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Nagyon jó lehetőségnek tartjuk, még akkor is, ha csak egy általános szakmai véleménnyel gazdagítja is a zenekar fejlődését, vagy lehetőséget ad arra, hogy zenekari élet fellendülését elősegítők előtt mutathassuk meg magunkat. A mai tévés tehetségkutatókkal viszont nem vagyunk teljes mértékben kibékülve, de eltekintve a stílusi behatárolástól, a médiában való szereplést preferáljuk.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Mint már említettük, nagy gyarapodásba kezdtek a zenészpalánták, így biztosan a későbbiekben rengeteg tehetség fog kiemelkedni zenészi, illetve zenekari szinten.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Amennyiben egy zenekar már ismertebb zónába lép, illetve rajongótábora is egyre növekszik, a fesztiválok nagyon szuper lehetőségeket biztosítanak a nézőközönségnek kitombolni magát. Abszolút jó dolog!

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Mivel Mi pécsiek vagyunk, és tudtunkkal nem sok klub van itt, ezért nem nagyon folytunk még bele az ilyesféle életbe. Kérdés mit értünk klub alatt.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Ma már a tévé és telefonközpontú világban élünk. Ez azt jelenti, hogy pont ott kell felkelteni az emberek érdeklődését, ahol a „legtöbbet élnek”. Leginkább neten, az idősödő korosztálynak tévében/rádióban. Ez azért lendítene egy hatalmasat, mert akarva-akaratlanul is észrevennének/hallanának pár posztot, pár reklámot, ami későbbiekben piszkálni kezdené a fantáziájukat.

Köszönjük a beszélgetést...

 

2016. augusztus 7. 22:52