A holnap hangjai - Koalabell

Folytatjuk a megkezdett hagyományt, s az immáron nyolcadik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2015-2016. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort a Koalabell zenekarral folytatjuk. Az itt elhangzó kérdések részben megegyeznek az Életképek című sorozatunk kérdéseivel, melyeket a zenélést hivatásként választó művészek felé intézünk. Azt reméljük, hogy a hivatásos és a pályájuk elején járó zenészek válaszaiból (önállóan és összességükben is) egyedülálló kép rajzolódik majd a hazai zenei életről és élettérről.

Bemutatnátok röviden a zenekart?

2009. március 28-án tartottuk az első próbánkat ebben a felállásban. Két gitár (Balla Balázs /ének/ és Monostory Barnabás) , basszusgitár (Bacsó Bence) és dob (Balla Ákos) alkotja a zenekart. Elejétől fogva a saját ötleteink kidolgozására helyeztük a hangsúlyt. Éveken át alakítgattuk a stílusunkat, és talán ez a folyamat még most is tart. Mi is változunk, a zenénk is, de divathullámokat sosem akartunk meglovagolni.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Több ezer ember előtt zenélni, akik velünk együtt éneklik majd a refréneket, ez a célunk. Valamint halláskárosodást kapni az ösztrogén gőzös sikolyoktól.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Régebben sok kritikát kaptunk egy-egy koncert után azért, mert túl sok volt a lassabb, melankolikus számunk. Idővel ez előnyünkké vált. Mindig is bíztunk az énekesünk egyedi hangszínében, ami szerintünk sokat hozzátesz a dalok hangulatához.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Jelenleg tárgyalunk néhány hazai kiadóval, reméljük ezek eredményeként sikerül legfeljebb 1 éven belül jelentős változást elérnünk a zenekar életében. Itthon mintha most egy nagy változás küszöbén állnánk zenekarok terén, rengeteg a tehetséges, nagyon fiatalokból álló zenekar.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Az elmúlt pár évben nagyon megerősödött a magyar szövegű dalok játszottsága. Ezzel semmi problémánk nincsen, kivéve, hogy mi angolul írjuk a szövegeinket. Nekem úgy tűnik, talán újra kezd menő lenni a koncertre járás. Az embereknek kezd elegük lenni a virtuális világból, vágynak egy kis valóságra. Én a környezetemben így tapasztalom.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Itthon szerintem nem elég nagy a piac ahhoz, hogy sok előadót fenntartson, akik csak zenélésből akarnak megélni. Ha valaki európai szinten turnézik, az már jó megélhetést biztosíthat.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Nem vagyok vele tisztában régen mi volt a helyzet. Kevesebb volt a bulvár, az biztosan jobb volt. Akkoriban a zenészeket, még a zenéjükről ismerték.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

A világméretű ismertséghez elég a három megfelelő telefonszám, meg egy slágergyanús dal. Szóljon, akinek ezek megvannak!

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

A televíziós tehetségkutatókról negatív véleménnyel vagyunk. Az olyan mértékben üzlet, már az első lépéstől kezdve, hogy onnantól kezdve nehezen születik őszinte produkció. A kereskedelmi csatornákat nem utáljuk ezért, ők ezzel keresik a pénzüket.
Azokról a tehetségkutatókról viszont, amiket szerte az országban rendeznek meg zenekarok részére, kifejezetten pozitív a véleményünk. Ott valódi építő kritikákat hallhatnak a zenekarok, és nagyon jók a kapcsolatépítési lehetőségek.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Kis korban kötelezővé tennék legalább egy hangszeres tárgyat az iskolában mindenkinek. Együtt zenélni az egyik legjobb dolog. Annál már csak két jobb dolog van, amihez egynél több ember kell, hogy igazán jó legyen.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Hatalmas a kínálat fesztiválok terén itthon. Szerintünk remek lehetőség zenekarok részére, hogy megmutathassák magukat. Én eddig minden évben láttam legalább egy, számomra új nevet. Csak jókor kell lenni, jó időben.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Nehéz bevonzani a közönséget, pláne ha kevésbé ismert a zenekar neve. Viszont egyre több igényes hely nyílik az országban, ahova olyan emberek is betérnek, akik biztosan nem mennének el egy fesztiválra.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Olyan nagy volumenű média felület kialakítása, ami csak hazai zenekarokkal foglalkozik televíziós és rádiós irányban.  

Köszönjük a beszélgetést...

https://www.facebook.com/koalabellband/?fref=ts


 

2016. augusztus 7. 23:04