A holnap hangjai - SativuS

Folytatjuk a megkezdett hagyományt, s az immáron nyolcadik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2015-2016. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort a SativuS zenekarral folytatjuk. Az itt elhangzó kérdések részben megegyeznek az Életképek című sorozatunk kérdéseivel, melyeket a zenélést hivatásként választó művészek felé intézünk. Azt reméljük, hogy a hivatásos és a pályájuk elején járó zenészek válaszaiból (önállóan és összességükben is) egyedülálló kép rajzolódik majd a hazai zenei életről és élettérről.

Bemutatnátok röviden a zenekart? (név, hangszer, stílus, mióta zenéltek együtt)

A zenekar hip-hop zenével foglalkozik főképp. A kezdetek nagyon régre nyúlnak vissza, 2002 tájékán klasszikus hip-hop-ra jellemző formációban vettük fel a szövegeinket kazettára kb 10 évesen, viszont a zenekaros formáció 2013 óta létezik.
A felállásunk:
Pájer Gábor (Curta) – a szövegekért felelős MC
Szabó Márton (Piszkos) – a zenéért felelős, a színpadon segéd MC
Tátrai Kitti – Vokál
Imrik Regina – Zongora
Zeiss Tamás – Trombita
Varga Tamás – Dob
Csizmazia Gergő – Basszusgitár
Németh Gábor – Gitár.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Az üzenetünk mindenképpen pozitív a dalok többségében, célunk pedig ezt minél több emberhez eljuttatni.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Úgy gondoljuk, hogy még mindig ritkaságnak számít egy hip-hop csapat élőzenekaros felállással, s azon kevesek akik hasonló stílusban játszanak, hasonló felállással, közülük sem egyezik meg senkivel a stílusunk, hangzásunk, szövegvilágunk az országból.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

A hazai zeneipar nagyon kevés új zenekart fogad be, mégis rengeteg (jó és kevésbé jó) zenekar van az országban... ez azt jelenti, hogy nehéz érvényesülni, főleg olyan szintre eljutni, hogy abból komoly karriert, jövőt lehessen kiépíteni.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Mivel mi hip-hop zenével foglalkozunk ezért mindenképpen azt mondanám pozitívumnak, hogy az ilyen stílusú zenét is elismerik az utóbbi néhány évben. Negatívumként pedig, hogy ez már nyugaton évtizedek óta így van, tehát a magyar zeneipar véleményünk szerint leragad néha egy szinten, egyfajta stílusirányzatnál, egyfajta előadóknál és amellett stagnál, akár évekig, pedig gyakrabban is ráférne a vérfrissítés.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Ahhoz, hogy valaki meg tudjon élni Magyarországon a zenélésből, szerencsésnek kell lenni, hogy jókor legyen jó helyen, jó kapcsolatokat sikerüljön kiépítenie. Tehetségesnek kell lenni és nagyon termékenynek is hosszú évekig, hiszen más nagyobb országokkal ellentétben itt egy sláger nem egy életbiztosítás.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Szerintünk régen jobb volt és más is volt. Ma már az internetnek köszönhetően (főleg idehaza) a kedvenc előadónk akár facebook ismerősünk lehet és láthatjuk a mindennapi posztjait, tevékenységeit. Emiatt a közelség miatt, nem egy megérinthetetlen sztárként tekintünk a kedvenceinkre, mint mondjuk régen, amikor láttunk valakit a tv-ben és azt hittük oda csak a legjobbak és a legnagyobb tehetségek, kiváltságosak kerülhetnek be. Ezt a megítélésre értjük, viszont az internet természetesen több lehetőséget is ad a terjedésre.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Jelöltünk nincs. Magyar nyelvű dalokkal nem hinnénk, hogy lehet világsztárnak lenni. Aki pedig magyar mindig is magyarul fogja tudni a legjobban kifejezni magát, talán ezért sem működnek annyira az angol-magyar dalok külföldön.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

A tehetségkutató nagyon jó lehetőség egy feltörekvő zenekar számára, ha valóban színvonalas és lehetőségekkel teli.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Ahogy említettük, szerintünk azért elég tág és színes a paletta az utánpótlás terén, csak nehéz áttörni a gátat, hogy egy átlagos zenekarból, sikeres zenekar legyen.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Nagyon szeretjük a hangulatát és világsztárokat látni akár az otthonunkban, Sopronban. Saját fellépéshez fesztiválon sajnos még nem volt szerencsénk.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Szeretjük a klubéletet is, más a hangulata, mint egy fesztiválnak, de szükség van bulikra, fellépésekre a nyári szezonon kívül is. Nagy álmunk, hogy egyszer körbe járjuk a magyar városok legjobb klubjait.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Az hogy az underground-ból kinövő zenekarok nagyobb teret kapjanak, anélkül is, hogy kényszerűen populárisakká váljanak.

Köszönjük a beszélgetést...


 

2016. szeptember 10. 07:00