A holnap hangjai – 3AD (Marosvásárhely)

A tizenharmadik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2020-2021. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort a 3AD zenekarral folytatjuk, ők a Marosvásárhelyi Peron tehetségkutatón érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét.

Bemutatnátok röviden a zenekart? 

2016-ban alakultunk, a zenekar felállása változatlan azóta: Jenei Deborah (vokál), Ballai Álmos (gitár), Jakab Ádám (basszusgitár), Jakab Ákos (dobok). Mi vagyunk a 3AD és thrash’n’rollt játszunk.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Célunk csak annyi, hogy olyan rockzenét játszunk, ami összeköt minket és a közönséget, és adjunk egy pici darabot magunkból az embereknek.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Mint mindenki más mi is keressük a saját hangunk, ezért is játszunk thrash’n’rollt. Mivel ezt a műfajt még senki nem nevezte így, azt csinálunk amit akarunk, a thrash metáltól az experimentálig.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Szeretnénk minél több helyre eljutni, mint bárki más. Szerintem a magyarországi zeneiparban most van egy új-generációs zenészcsapat, aki a fiataloknak szól. Lehet mi is egy nap bekerülünk közéjük.
Ugyanakkor szeretnénk Romániában vagy bármely más országban is terjeszkedni, ez az egyik oka annak, hogy főleg angolul énekelünk.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Szerintem a rockzenét illetően most egy kis reneszánsz zajlik éppen, erre a legjobb példa, hogy a Maneskin nyerte az Euroviziós dalfesztivált, ami köztudottan nem a rockzenére van kiélezve. Másik pozitív példa külföldről az amerikai Greta van Fleet, aki pár év alatt világ körüli telt házas koncerteket adott, ők főleg a 70-es évekbeli hangulatot próbálják hozni. Magyarországon pedig szerintem az Ivan and the Parazol meg a Carson Coma, akik ezeket a vintage vibeokat lovagolják meg éppen.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Másnak sikerül, de kár csak a pénzért csinálni.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Nem volt jobb a helyzet szerintem, csak egyre több az új stílus és egyre nagyobb a választék, ami bárki számára elérhető az interneten keresztül. Nehéz kitűnni a digitális zajból.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Ha lesz is ilyen, nem magyarul fog énekelni és nem Magyarországon.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

A Peronban az a jó, hogy egy szakmai zsűri előtt kell játszani és nem likeokat kunyerálni az ismerős szomszédjának kutyájától is, mint ahogy például ezt sok fesztivál teszi. Szerintünk ennek a stílusnak csak így van értelme.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Sokan vagyunk és mindenki jobb akar lenni a másiknál. Szerintünk ezzel nincs baj.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Jó a buli csak drága a jegy.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Mifelénk nemigazán van ilyen, de majd csinálunk.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Több koncert, kevesebb covid.

Köszönjük a beszélgetést.


2021. szeptember 10. 12:23