A holnap hangjai – Arrange Service (Miskolc)

A tizenharmadik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2020-2021. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort az Arrange Service zenekarral folytatjuk, ők a miskolci Helyfoglaló tehetségkutatón érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét. 

Bemutatnátok röviden a zenekart?

Az Arrange Service zenekar 2020 elején alakult Miskolcon, azzal a reménnyel, hogy új színfoltot vigyen a város zenei palettájába. Zenénk meglehetősen összetett és komplex egységekből épül fel, a hangzásvilág egyik különlegessége pedig a vibrafon, mely egészen újszerű színeket hoz a pop/jazz/funk/folk stílusok határán mozgó együttesnek. 
Elsőként Ariana Grande – No tears left to cry c. dalát dolgoztuk fel, melynek átiratát Bundzik Lénárd (vibrafon) szerezte, hangszerelte. 

2021. februárjában jelent meg első live session videónk, amely a „Jóságodért” címet kapta. Ebben a produkcióban a párkapcsolat utáni gyászfázisokat ismerheti meg a hallgató egy három népdalból álló kompozíció segítségével. A népdalok világa egyébként különösen közel áll a csapathoz, ugyanis Tímár Levente, a zenekar énekese gyermekkorától kezdve a nagymamájától tanulta a népdalokat.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

A minőségi modern oldalról megközelítve, újragondolt népdalokkal szeretnénk közelebb hozni a mai fiatalságot a magyar népzenéhez, illetve a jazzes irányból a hip-hop/funk/pop stílusú saját dalokkal ilyesfajta fúzióit megmutatni.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Van egy különleges hangszer a zenekarban, ez a vibrafon, ami Magyarországon, csak egy két zenekarban jelenik meg. Emiatt a hangszerelés is egyedi lesz. A harmonizálásunk és a ritmikai világunk is egészen különleges. Többféle zenei stílust is vegyítünk: magyar népdal, jazz, R&B, funk, valamint az algériai zenei világból is több elem hallható, hisz a zongoristánk algériai származású.

Milyen jövőt láttok magatok előtt?

Az elmúlt 1 évben kapott visszajelzések alapján bizakodóak vagyunk magunkkal szemben. Szuper események történtek körülöttünk (soundcam, A38, helyfoglaló 1. helyezés). Mindent megteszünk azért, hogy tovább folytatódjon ez a folyamat és sokat dolgozunk a következő stúdió felvételeinken, saját dalainkon.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Tudatosan, okosan felépítve egy zenekart bizonyára igen, de ehhez valószínű külső segítségre is szükség van, mint menedzser vagy kiadó, esetleg tv-s tehetségkutató. Ugyanakkor az egész alapja maga a zenekar/zene milyensége/minősége/színvonala. Az, hogy a színpadon miként tudja prezentálni a produkciót, mennyire fogyasztható, életképes, eladható, tetszik az embereknek.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Nehéz összehasonlítani a 20-30 évvel ezelőtti helyzetet a maival, hiszen akkor talán tized ennyi zenekar sem létezett, mint ma. Valószínű könnyebb volt megélni a zenélésből, de bizonyára akkor is sokan lemorzsolódtak.
Akkoriban is voltak nehézségek, amik mára már nem ugyan úgy nyilvánulnak meg. Nem volt még ennyire elérhető mindenki számára az internet, mint manapság, így például a zenekarok marketingelése is jóval nehezebb volt. (Hozzátenném a másik oldalát is, hiszen manapság bárki feltölthet, és ha megteheti, milliókkal reklámozhat saját projektet, minőségtől függetlenül.)

Hallottunk már olyat, hogy a zenészeket a „csóró” szóval kötik össze, de az is igaz, hogy ez egy nagyon gazdag művészeti ág, aminek a művelésére nem képes mindenki, emiatt pedig sokan felnéznek a zenészekre.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

A zenekar fennállása óta először próbáltatta meg magát versenyen. Bár tervben nem volt, a járvány következményei miatt nem sok más lehetőségünk maradt egyről a kettőre lépni. Kizárólag pozitív élményekkel számolhatunk be az eseményről, hiszen sok építő jellegű kritikát, visszajelzést kaptunk elismert, szakmabeli emberektől. Az meg még a hab a tortán, hogy a fődíjat is elhozhattuk. Minden zenekarnak ajánlani tudjuk a megmérettetést.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

A könnyűzene elengedhetetlen elemei, helyszínei a fesztiválok. Az embereknek szüksége van erre a fajta szórakozási lehetőségre. A zenészeknek, zenekaroknak pedig óriási lehetőség, hogy sok ember előtt megmutatkozhassanak. Emellett hatalmas bevételi forrást jelent egy fesztiválszezon. Reméljük, minél hamarabb megrendezésre kerülhetnek a fesztiválok.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Pályázatok, állami támogatások, az amatőr zenekarok bemutatkozási lehetőségeinek szélesítése.

Köszönjük a beszélgetést.


2021. április 20. 05:53