A holnap hangjai – Backdoor People (Balassagyarmat)

A tizenötödik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2022-2023. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort a Backdoor People zenekarral folytatjuk, ők a balassagyarmati Palóc Futam tehetségkutatón érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét.

Bemutatnátok röviden a zenekart?

Mi vagyunk a Backdoor People! Kozma Robin gitárnál, Kozma Timon basszusgitárnál, Péter Bence billentyűknél és Vágó Dalma dobnál.
Zenénk a 60-70-es évek rockzenéjéhez hasonlítható, műfaj szempontjából a pszichedelikus, alter, vagy klasszikus rock húzható rá.
2021 elejétől, azaz két és fél éve létezik a zenekar ebben a felállásban.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

A célunk természetesen minél több és nagyobb helyen koncertezni, illetve albumokat felvenni, hogy eljuttassuk a zenénket és a mondanivalónkat minél szélesebb rétegeknek. Konkrétan egyetlen lényeges üzenetünk nincs, mert rengeteg témáról írunk számot, illetve azokról a dolgokról amik éppen bennünk kavarognak.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

A sokszínűség. Arra törekszünk, hogy mindegyik számunk különböző legyen valamiben, illetve a zenekar négy tagja is teljesen más-más egyéniség, így mivel majdnem mindenki ír dalt közülünk, természetes, hogy más lesz egy-egy szám.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Határ a csillagos ég, de egyelőre a tehetségkutató megnyerése is csodálatos lenne.
Tény, hogy talán manapság egyre nehezebb érvényesülni a zeneiparban, de mi mindent megteszünk, hogy ez sikerüljön.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

A számítógépen „kotyvasztott” zenei alapok világa és a túlságosan sterilre csiszolt dalok kicsit taszítóak számunkra, mi az élő zenében és organikusságban hiszünk, viszont ez sem halt ki teljesen és ha rajtunk múlik nem is fog.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Biztosan nehezebben mint régebben, mivel manapság már nincs annyira központban a zene, a „sztár” ,de kemény munkával, sok-sok kitartással és kis szerencsével igen.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Régen ha csak a megítélésüket nézzük, jobban meg volt becsülve a szakma. Ma ez azért lehet így, hiszen a zenekészítés minimális zenei tudással is elérhetővé vált.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Hatalmas szerencsével lehet magyar is világsztár, de ez nem megjósolható. Ahogy látjuk, a Carson Coma, nagyon tolakodik, de nem tudjuk, hogy igazi világsztárok lesznek, egyáltalán lehetnek-e. Ez arra vezethető vissza, hogy sajnos a magyar nyelv nem olyan domináns a világon, mint az angol.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

A szakmai tehetségkutatók, mint amilyen ez is, abszolút építő hatásúak, amiket pedig a televízióban adnak az inkább vicc.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Sajnos sok a „trendi” , mainstream zenekar, akik nem törekednek minőségre és akiknek inkább csak a hírnév megszerzése a fontos, de szerencsére sok olyan zenésztárs is van aki a látja a jövőt az igényes „mesterművekben”.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Nagyon fontosnak tartjuk őket, mert különféle zenék, nemzetek gócpontjai és néhol spirituális jelentőségük is van.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Mindig is imádtuk a különféle zenei klubokat, mert szinte mindig lehet tanulni a helyektől, más zenekaroktól, új és kihívó szituációkat is nyújt, melyekből tanulni lehet, ráadásul a hangulat is szinte mindig a toppon van.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Legfőképpen az egyedi stílusú zenekarok támogatása és az új és friss ötletekre való koncentrálás, ezek előtérbe helyezése.

Köszönjük a beszélgetést.


2023. szeptember 7. 08:29