A holnap hangjai - Bolondok Aranya (Szombathely)

A tizennegyedik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2021-2022. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort a Bolondok Aranya zenekarral folytatjuk, ők a Jam Music Öröm a Zene tehetségkutatón érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét. 

Bemutatnátok röviden a zenekart?

Doma Bence - Ének, Gitár
László Máté - Billentyű, Vokál
Fülöp Ádám - Basszusgitár
Kovács Kristóf - Dob

Leginkább indie rock és pop stílusokból inspirálódunk, ezek érezhetőek zenénkben is.
A zenekar 2021 szeptemberében indult útjára, azóta zenélünk együtt.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Szeretnénk a saját történetünket minél őszintébben és önazonosabban megírni. Reméljük azok a témák amelyeket érintünk a dalainkban, azok mások számára is ismerősek, átélhetőek. Örülnénk,ha minél több emberhez eljutna, amit csinálunk, minél többen “csatlakoznának” ehhez a történethez.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

A dalok nagyobb része melankolikus hangulatban telik, inkább problémákra szeretnék megoldást találni dalszövegek segítségével, mintsem magunkra erőltetni a mosolyt. A dallamvezetések, akkordmenetek, viszont sok esetben ezzel ellentétben állnak. Ez a kettősség jól kifejez minket is. Persze, szeretünk mosolyogni mi is, ha van rá okunk.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Szeretnénk egy stabilan koncertező zenekarrá válni országszerte, eljutni bárhová, ahol szívesen látnak minket, minél több embert és történet megismerni. Nagyon nehéznek gondoljuk a jelenlegi helyzetet a vírus miatt, reméljük a legjobbakat.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Ahogy mi észrevettük, a közösségi média használata és körítés sokszor már nagyobb jelentőséggel bír egy produkció szempontjából, mint maga a dal. Hogy ez negatív vagy pozitív, azt mindenki maga döntheti el,minket a dal érdekel.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Azt gondoljuk hogy igen, viszont nagyon szerencsések lehetnek azok, akiknek ezért csak kevés kompromisszumot kellett kötniük.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

A zenészek nagy része nehéz helyzetben van, de vannak olyanok is, akiknek minden bizonnyal nincs okuk panaszra. Szerintünk ez régen is így volt, ami fontos lenne, hogy aki valóban értéket képvisel, az eljusson az emberekhez.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Nem igazán, de szurkolunk mindenkinek, aki ehhez közel kerülhet. Számunkra az lenne az igazán nagy dolog, ha mindezt valaki magyar nyelvű dalokkal tudná elérni. Mi abban hiszünk, hogy legjobban mindenki anyanyelvén tudja kifejezni magát. Stromae például jó példa, hogy nem akadály ,ha valaki nem angolul énekel.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Nagyon örülünk, hogy vannak ilyen lehetőségek. Rengeteg tapasztalatot lehet szerezni, barátokat, kapcsolatokat, és egyfajta összetartást is kovácsol egy pillanat alatt sok idegen zenész között, ami az egész szakmának jót tesz.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Egyre fiatalabb zenészektől, egyre kiforrottabb  produkciókat lehet hallani, ez nagyon biztató.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Egy-egy nagyobb fesztiválon fellépni óriási dolog, egyszer mi is szeretnénk látni a nevünket a fellépők között. Azokat a fesztiválokat részesítjük előnyben, ahol a külföldi és magyar előadók aránya egészséges.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

A koronavírus sajnos erre sem volt jó hatással, a klubok üzemeltetése nagyon komoly feladat lehet napjainkban a változó körülmények között.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Rövidtávon a vírus vége, hosszú távon talán az, ha egyrészt megőriznénk azokat a biztató kezdeményezéseket, amiket ez a kivételes helyzet szült, illetve a régi élet is visszatérhetne új köntösben.

Köszönjük a beszélgetést.


2022. február 23. 03:50