A holnap hangjai – Butterbros (Debrecen)

A tizenhatodik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2023-2024. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort a Butterbros zenekarral folytatjuk, ők a Debreceni Fülesbagoly tehetségkutatón érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét.

Bemutatnátok röviden a zenekart?

A Butterbros triót 2020 szeptemberében alapítottuk. Sok év stíluskeresés után 2024-től saját ízlésünkre csiszolt alternatív hard rock műfajban alkotunk. A gitárosunk a frontember, de mindenki más is énekel.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Legfőbb kitűzött célunk egy unikálisabb rockzenei stílus létrehozása, és annak a hazai zeneiparba való beágyazása. Felvállalt üzenetünk talán az, hogy napjainkban is van értelme ebben a műfajban alkotni, és erre bátorítjuk a többi feltörekvő zenekart is.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Bár magyar nyelvű dalokat írunk, zeneileg kifejezetten külföldi előadók inspirálnak minket, és ezt a brit rock-os, „fülbemászóan recsegve riffelős” muzsikát igyekszünk meghonosítani. Emellett nagy figyelmet fordítunk a színpadi megjelenésünkre: hiszünk benne, hogy ez az utcai ruhában fellépő zenei előadókhoz képest sokkal komplexebb és egyedibb élményt tud nyújtani a közönségünknek.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

A mainstream vonalról nem tudunk releváns véleményt megfogalmazni, mivel azt nem követjük figyelemmel igazán – az underground zenei szcénában nagyon ígéretes, hogy egyre többen alkotnak magyarul, rengeteg különböző értékes és érdekes gondolatot fecskendezve a kultúrába. Ezenkívül egyre többen merik az alter zenekarok közül is rendesen betorzítani a gitárt, ami nekünk igencsak az ínyünkre van.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Pozitívum, hogy egyre több támogatásban részesül a magyar könnyűzene, ez nagy segítség a feltörekvő bandáknak. A fiatal zenekarok részéről pedig egész komoly fejlődés érzékelhető önmenedzselés terén az elmúlt évek alatt, egyre többen figyelnek oda a tudatos imidzs kialakítására, és az egyedi show élmény biztosítására koncerteken.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Meg, de hazánkban nagyon keveseknek adatik meg ez. A legtöbb közkedvelt, népszerű előadó is rendelkezik a zenélésen kívül másod- vagy főállással.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Régen talán kisebb volt a merítés, szűkebb volt a piac, úgyhogy kevesebb bandára oszlott el a fizetőképes közönség. Cserébe mind tudjuk, milyen volt a zeneipar helyzete a szocializmus alatt, ahhoz képest most sokkal könnyebb zenét írni/felvenni/kiadni/hallgatókhoz juttatni, az internetről nem is beszélve. Szóval most könnyebb csinálni, de nehezebb közönséget szerezni.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Talán jelenleg Azahriah a legesélyesebb erre, de szurkolunk mindenkinek! Sok rendkívül profi és egyedi magyar zenekar és szólóelőadó van a hazai zenei színtéren, király lenne, ha közülük világszinten is befutna néhány.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Páratlan kiugrási lehetőséget biztosítanak a zeneiparban kapcsolati tőkével alig rendelkező előadók számára is. Itt kivételes módon tényleg tehetség alapján kaphat az ember támogatást, nem feltétlenül gazdasági szempontok szerint, mint ahogy az általában jellemző a világban és így a zenei szférában is.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Sok ígéretes produkció van, lelkesek, tehetségesek és fiatalok, szurkolunk nekik (is).

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Sose játszottunk még fesztiválon, így nagyon vonz minket, hogy közelebbről megismerjük a világát, valamint, hogy olyan személyekhez is eljusson a zenénk, akik alapból lehet, hogy nem találkoznának velünk. Ezért is örülünk kifejezetten, hogy a Debreceni Fülesbagoly Tehetségkutató jóvoltából felléphetünk a Campus Fesztiválon 2025-ben. :)
Szuper, hogy rengeteg színvonalas hazai fesztivál van, talán egyedül a line-upok egysíkúsága az, amin érdemes lenne változtatni, lehetne jobban tematizálni őket zenei stílusok szerint.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Kizárólag fővárosi klubokban játszottunk eddigi pályafutásunk során, úgyhogy erről tudunk releváns véleményt megfogalmazni. Itt nagyon király, hogy sok feltörekvő underground zenekar és akár egy-egy pályakezdő rendezvényszervező is összetart, hogy egymást segítve taszajgathassa a másikat és magát a befutás felé. Így könnyebb egymás közönségéhez eljutni, és együtt lehet örülni az elért sikereknek.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Ha több pénze lenne a mindennapi embernek, nagyobb hajlandóság lenne benne kultúrát fogyasztani.

Köszönjük a beszélgetést.


2024. május 8. 08:12