A holnap hangjai – EMMA UNDRESSED (A nyíregyházi állomás győztes zenekara)

Folytatjuk a megkezdett hagyományt, s az immáron kilencedik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2016-2017. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort az Emma Undressed zenekarral folytatjuk, ők az Öröm a zene Nyíregyháza tehetségkutatón érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét. 

A holnap hangjai rovatban igyekszünk olyan feltörekvő zenekarok létezésére rávilágítani, akik mindenképp érdemesek arra, hogy felkerüljenek a zenei térképre, s a pályatársak is képet kapjanak róluk, illetve a véleményükről, ami a hazai zenei életet illeti.

Bemutatnátok röviden a zenekart?

Sziasztok! Mi vagyunk az Emma Undressed zenekar Debrecenből. 2014 szeptemberében alakultunk, stílusunkat általában a csajénekes modern metal vagy pop-metal szavakkal szoktuk meghatározni, amit mostanában egyre inkább elektronikus dallamokkal is fűszerezünk. Négyen alkotjuk a zenekart, az énekesi posztot Zakar Szilvia tölti be január óta, gitáron Béres János, basszusgitáron Balázs Ádám, dobon pedig Docsa Gábor játszik.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Felvállalt üzenetről szerintem nem beszélhetünk, a dalaink általában inkább aktuális érzéseket, hangulatokat, önreflexív gondolatokat fejeznek ki, amikkel más is azonosulhat. Céljaink már annál inkább vannak: szeretnénk fejlődni, egyre több helyre és egyre több emberhez eljutni, ott lenni a nagy fesztiválokon, sokat koncertezni, miközben mi is élvezzük az egészet, az alkotástól a koncertezésig.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Zeneileg egy olyan vonalat szeretnénk képviselni, ami viszonylag keményebb, metálosabb, mégis könnyen emészthető, modern, dallamos és lendületes. Mindehhez párosul Szilva különleges énekhangja, ami egyedivé teszi a dalokat.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Abszolút pozitívan állunk a jövőhöz. Az elmúlt időszakban a keményebb zene erősen visszaszorult, illetve rövid ideig nagyon lekorlátozódott bizonyos hamar kifutó stílusokra, mint pl. a metal-core. Ezzel szemben az alter zenekarok virágkorukat élték. Mára mintha ez megfordulni látszana, az alter bandák felhígultak, és egyre nagyobb az igény újra a keményebb zenére, főleg ha valami kis egyediséget is bele tudnak vinni a csapatok a zenéjükbe.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Nagy pozitívum, hogy az elmúlt években egyre több lehetősége van a jó, de kevésbé ismert bandáknak megmutatni magukat. Gondolok itt akár az Öröm a zene projektre, akár a teljes Cseh Tamás Programra, de ezeken kívül is sok tehetségkutató és egyéb lehetőség van a zenekarok előtt. Pozitívum, hogy a zenekarok egyre jobban használják ki a netes dolgokat, és egyre igényesebb anyagokkal tudnak előjönni, akár kis költségvetésből is. Negatív trendként talán azt vettük észre, hogy az emberek ritkábban járnak feltörekvő bandák koncertjeire. Vannak a felkapott, jól bejáratott nevek, akik viszonylag nagyobb tömeget tudnak megmozgatni, utána pedig nagy a szakadék, és nagyon sok munkába kerül egy zenekarnak, míg kiépíti azt a célközönséget, akik nem csak neten, de élőben is kíváncsiak a dalokra.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

A legfelsőbb szinteken talán, esetleg még akkor, ha több zenekart is visz az ember, vagy ha más, a zenéhez kapcsolódó dolgokkal is foglalkozik, mint pl. a koncertszervezés, menedzselés, stúdiózás, producerkedés stb. Vagy ha jó lagzizenész valaki! smiley

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Régen talán nehezebb volt jó hangszerhez jutni, vagy jól megtanulni a hangszeren játszani. Ma már sok megfizethető, jó minőségű termék van a hangszerboltokban, illetve neten kismillió oktató videó található. Ennek hatására több a zenész, ami viszont magával hozza azt, hogy nehezebb kitűnni a tömegből. A megítélésbeli változást annyira nem láthatjuk át, de szerintünk összességében az emberek szeretik a zenészeket, ha csak nem egy beképzelt bunkó az illető.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Nem igazán van most ilyen. Esetleg valaki olyan, aki kitelepült, vagy magyar felmenőkkel rendelkezik, és az USA-ban él.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Szeretjük őket nagyon! Eddig több tehetségkutatón is indultunk már, ezeken több alkalommal is szép eredményeket értünk el. Ez egyrészt rendkívül motiváló, hisz egy nagyszerű visszajelzés arról, hogy jó úton járunk, másrészt a zenekari bemutatkozóban remekül mutatnak referenciaként, ez pedig új ajtókat nyithat meg a banda előtt, harmadrészt a nyeremények (stúdió, klip, koncert, sajtó stb.) hatalmas plusz lökést adnak egy zenekarnak.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Szerencsére sok a fiatal, tehetséges zenekar. Egyre többen rájönnek arra is, hogy nem szabad leragadni a 80-as évek feldolgozásainál, vagy az évtizedek óta ugyanazt szajkózó stílusoknál, hanem valami egyediséget kell belecsempészni az egészbe. Ha ehhez párosul egy olyan mentor rendszer, aminek a kialakulása az elmúlt években egyre jobban körvonalazódik, akkor nagyszerű zenekarokkal találkozhatunk a jövőben.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Imádjuk a fesztiválokat, ahogy fentebb ki is tértünk rá, az egyik célunk, hogy minél több fesztiválon játszhassunk. A fesztiválokban az a jó, hogy profi körülmények között, nagy színpadon, menő fényekkel,  király hangosítással játszhatunk, mint a legnagyobbak. Emellett a közönség lényegében helyben van, hisz a fesztiválozók mennek a zene után, így nagyon sok új arccal ismertethetjük meg magunkat.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Szeretjük a klubkoncerteket is. Ezekben a bulikban a legjobb a családias légkör, a közvetlen kontakt a közönséggel, így általában mi is jobban el tudjuk engedni magunkat. Persze a klubok között óriási a szórás abban, hogyan viszonyulnak a zenekarokhoz. Van, ahol egy üveg ásványvizet se adnak a fellépőnek, és kb. a banda érezze magát megtisztelve, hogy egy koszos kis kocsmában játszhat úgy, hogy minden technikát magának visz. De szerencsére ebben is pozitív a változás, egyre több a nagyon profin felszerelt klub, ahol szeretik és meg is becsülik a zenekarokat.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Az utóbbi években szerencsére megindultak azok a kezdeményezések, amik nagyban hozzájárulnak a zenei élet fellendítéséhez. A tehetséges zenekarok adottak, így a legfontosabb, hogy ott legyen előttük a lehetőség a bemutatkozásra, a tapasztalat- és közönségszerzésre. A szakma is felismerte a közönség igényét az újdonságokra, az átalakult médiafogyasztásra, és egyre jobban kirajzolódik az a háló, ami képes kiemelni és segíteni az arra érdemes zenekarokat.

Facebook: https://www.facebook.com/EmmaUndressedOfficial
Web: https://www.emmaundressed.com


 

2017. május 24. 19:27