A holnap hangjai – Fegyverneky Levente (Veszprém)

A tizenhatodik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2023-2024. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort a Fegyveneky Leventével folytatjuk, ő a veszprémi HANGÁR Könnyűzenei Tehetségkutatón érdemelte ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét. 

Bemutatnátok röviden a zenekart?

2021 nyarán került először színpadra produkció, akkor teljesen szólóban. Mostanra sikerült kibővíteni úgy a projektet, hogy ahol lehetőség van rá, oda velem tart Udvari Ádám (gitár) és a női vokált igénylő dalokra egy énekesnő. Ő jelen esetben Bakonyi Niki volt. Mivel elég intim és személyes hangvételű a zene, így nehéz bevonni más zenészeket a projektbe, de úgy érzem, hogy jó irányba indultak el a dolgok. Amióta bővültünk, azóta sokkal jobban odaér a közönséghez a dalok üzenete.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

A cél még mindig ugyan az mint az elején amikor egyedül voltam a színpadon: Megtalálni a közönségünket és minél több emberhez eljuttatni a zenét, megkedveltetni a műfajt.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Szerintem kevesen hagyják ennyire figyelmen kívül a trendeket. Én még mindig tartom magam ahhoz, hogy a trendek meglovaglásával szerzett hírnév, hűtlen szerető.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Az iparosodott zenét jó lenne messzire elkerülni. Arra ott vannak kazalszám a „bedroom producerek” meg lassan az A.I. is. Teljesen nyilvánvaló, hogy nem ebből a formációból fogunk megélni, legalábbis egyenlőre. Viszont ha néhány éven belül elérünk egy általános ismertséget és ki tudunk alakítani egy állandó hallgató és koncertre járó bázist, akkor elégedettek lehetünk.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Pozitív, hogy egyre többen járnak koncertekre, egyre nagyobb a kereslet az élőzenére. Negatív, hogy ez a kereslet nagyon szűk látókörű, mondhatni mindenki egy irányba néz, ugyan azt akarja hallgatni, átélni. Ugyanarról akar posztolni.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Kompromisszumokkal igen.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Sajnos ha elismert zenész akarsz lenni, celebnek is kell lenned. Ma már kevés az elismertséghez az, hogy szimplán „csak” jó vagy abban amit csinálsz.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Azahriah most éppen ezt maxolja ki szerintem. Még egy vagy kettő jó évet jósolok, aztán szűkülnie kell neki is.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Csak az Öröm a Zenével próbálkoztam. Vállveregetésre, üres dumára vagy a kereskedelmi tévés kisajtolásra nincs szükségem. Korrekt, szakmai kritikára, hiteles emberek szájából, annál inkább.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Rengeteg jól képzett zenész gördül le a futószalagról, köszönhetően a különböző suliknak. Ez nagyon jó dolog. A könnyűzene a kultúra része kell, hogy legyen. Viszont a mondandót nem lehet megtanulni, lélekre nem lehet gyúrni. Kíváncsi leszek mit hoz a jövő.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Tavaly voltam a Strand Fesztiválon fellépőként. Nagy élmény volt, jó tapasztalás és jól mutat a bio-ban, de nem váltotta meg az életemet. Idén nyár végére a Fekete Zajra kaptunk meghívást, oda már hárman megyünk. Na attól már sokkal többet várok. Igazából egy fesztivál, attól még, hogy sokan látogatják, nem feltétlenül előre lépés, hiszen egy marha steak-es standdal nem biztos, hogy közönségre találsz egy hindu parádén, de pulled pork szendvicses bódét se nyiss Mekkában.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

De jó lenne ha vidéken is lenne... Nem kívánok sokat, csak legalább akkora klubélet legyen mint a fővárosban.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Egy kis hallgatói edukáció. Rántott hús ország vagyunk és ez a zenében is igaz. Annyi különbséggel, hogy amíg a fővárosban háromféle köret közül lehet választani, esetleg még csirkéből is kérheted a húsodat, addig itt vidéken csak tarjából van és zsemlében kapod. Erre van igény.

Köszönjük a beszélgetést.


2024. július 16. 16:01