A holnap hangjai - KÉTSZEMKÖZT (Szeged)

A tizennegyedik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2021-2022. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort a Kétszemközt zenekarral folytatjuk, ők a szegedi CityRocks Könnyűzenei Tehetségkutatón érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét. 

Bemutatnátok röviden a zenekart?

Zenekarunk 2018-ban alakult Győrben, nem a mai felállásban, de minőségi tagcserék kövezték útunkat. Alternatív rockzenét játszunk – szerintünk -, ez a felállás körülbelül fél éves. A zenekar tagjai: Móricz Bálint gitár, ének, dalszöveg, zene; Szabó Bálint Gábor basszusgitár, zene; Balogh Norbert dobok és Molnár Balázs gitár, zene.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Kimondott célunk, üzenetünk nincs. Megélt, mély dolgokat fogalmazunk meg dalainkban és azokról mesélünk közönségünknek.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Dalszövegben mindenképpen. Letisztult, őszinte, egyenes gondolatok jellemzik nótáinkat. Lírai hangnemben legtöbbször, de keményebb, rockosabb megszólalás sem áll távol tőlünk. Szeretünk kísérletezgetni, különböző hangulatú etapokat bele csempészni a számokba, melyekről többször kaptunk visszajelzést, hogy igazán „kétszemköztös” lett, ha szabad így mondanom.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Mi szeretünk együtt lenni, alkotni, kreatívan tölteni a próbateremben az időnket és csak szeretnénk minél több emberrel találkozni, kapcsolatokat építeni, őszinte beszélgetéseket folytatni akár a dalainkról, akár a világ dolgairól. A zeneipari trendek és azok alakulásának megítélése nem tisztünk.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Olyan szubjektív véleményformálás volna ez részünkről, mely sokak számára lehet, hogy nem tudna befogadható köntöst ölteni, így ezek a gondolatok inkább maradjanak a próbaterem falai között. Mind a négyen mást és mást mondanánk úgyis. :-)

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Abszolúte. Sok példát látunk erre. Nagy álmunk válna valóra, ha mi is ebből tudnánk eltartani családjainkat és biztos egzisztenciát tudnánk kovácsolni ebből.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Mindig is irigyelt életforma volt a zenész élet ugyanúgy ahogy régebben, ma is. Kevésbé látják talán kívülről, mennyi áldozatot kíván ez. Mennyi családtól külön töltött időt, pénzt, energiát emészt fel, de nem sopánkodni szeretnénk, csupán tényközlés a jelenlegi pár sor. És ab ovo nem lehet panaszra okunk, hiszen szerelemből csináljuk.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Megvan rá az esély, bármikor bármi előfordulhat. Rengeteg tehetséges zenész él országunkban, reméljük, hogy büszkén vehetünk részt majd egy honfitársunk hazai koncertjén, megtérvén világ körüli turnéjáról.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Remek kapcsolatépítő lehetőségeket hordoz magában, ezt mindig kamatoztatni tudtunk az eddig eltelt 5 évünk alatt. Több zenekarral is szoros barátságba kerültünk egy közös megmérettettés után, így segíteni tudjuk egymás útját.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Kitűnő! A kőbányai zenestúdióból olyan nagyszerű zenészek érkeznek folyamatosan, hogy tátva marad a szánk!

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Szeretünk fesztiválokra járni zenélni is és mint vendégek is. A legnagyobb hazai fesztiválok mindegyikén ott vagyunk nézőkként, sőt a VOLT fesztiválon volt szerencsénk jétszani is, nagyon jól éreztük magunkat és minden egyes itthoni fesztiválról egyöntetűen mondhatjuk, hogy nagyon színvonalas programokat és értékrendeket képviselnek.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Ez áll közelebb hozzánk. A meghitt, családias hangulat egy klubkoncerten páratlan élmény mind a zenekar, mind a közönség számára. Szeretjük ezeknek a koncertjeinknek azt az interaktivitását közönségünkkel, mely fesztiválon nehezebben érhető el.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Egy olyan átfogó koncertszervezői és manageri képzés megvalósítása, mely kimondottan a feltörekvő zenekarok megsegítését tekinti missziójának.

Köszönjük a beszélgetést...


2022. október 3. 06:54