A holnap hangjai – L1 (Balassagyarmat)

A tizenhatodik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2023-2024. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort az L1 zenekarral folytatjuk, ők a Balassagyarmat - Palóc Futam és Dzsemborin érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét.

Bemutatnátok röviden a zenekart?

Mi vagyunk az L1 zenekar Pécsről. Két éve zenélünk együtt, gimis éveink alatt alakult a banda. Rákenrollt játszunk tinilányoknak.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Egyikünk sem tudná elképzelni az életét zene nélkül. Azért zenélünk, mert ez a szenvedélyünk, és szeretnénk minél több emberhez eljuttatni muzsikánkat.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Ugyanazokat a hangokat játsszuk mint mindenki más, csak nem ugyanabban a sorrendben!

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Mivel napjainkban a technológia mindenki számára könnyen elérhetővé teszi a zene művelését, ezért a siker nem minden esetben tükrözi a tehetséget. Sokszor az embereknek már fontosabb az, hogy ki csinálja a zenét, és nem az, hogy milyet. Mi szeretnénk igényesek maradni amellett, hogy a karakterünk sem semmi.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Az, hogy szinte csak akkor tud az ember érvényesülni zenészként, ha beáll a sorba és nekiáll sablonos social media tartalmat gyártani, az zavar minket.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Olyan nincs, hogy lehetetlen, csak olyan van, hogy tehetetlen!

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

A zene, a jelenlegi társadalmi helyzetben kifejezetten magas szerepet, hatalmas figyelmet élvez, ezért örülünk, hogy pont egy ilyen korszakban csinálhatjuk azt, amit a legjobban szeretünk.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

A globalizáció már teljesen elmosta a határokat, a nyelv az egyetlen ami még igazán megkülönböztet. Voltak, lesznek, és jelenleg is vannak magyarok a zenei világ élvonalában.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Nagyon értékeljük, hogy vannak tehetségkutatók amik tényleg arról szólnak, hogy szakmabeli emberek segítenek feltörekvő zenekaroknak. A kereskedelmi TV-s tehetségkutatókkal viszont nem tudunk azonosulni.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Pécsett például nagyon izgalmas a szitu. Itt mindig is pezsgett a zenei élet, és most sincsen ez másképp. Több új diák-zenekar indul évente, mint ahány osztály az iskolákban. Úgyhogy utánpótlásból nincs hiány, van miből válogatni, az biztos!

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Királyak! A legnagyobb koncert lehetőségek nyáron. Kaphatnának több támogatást.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Az is jó. Legalább télen is van program! Ráadásul ez az alapja mindennek, itt születnek az első rajongók, itt kezd kialakulni a közönség tábor.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Ha megnyernénk a 2024 Öröm a Zene döntőjét. Viccet félretéve, szerintünk ezt már nem nagyon lehet fellendíteni, a könnyűzene Magyarországon virágzó korszakát éli. Reméljük hamarosan nekünk is terem majd gyümölcs!

Köszönjük a beszélgetést.


2024. június 20. 07:41