A holnap hangjai – NISA (Ajka)

A tizennegyedik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2021-2022. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort a NISA zenekarral folytatjuk, ők az ajkai Élő-Zene Tehetségkutató Fesztiválon érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét.

Bemutatnátok röviden a zenekart?

A NISA egy 2021-ben startolt Budapesti székhelyű indie pop-rock zenekar. Dalaikban különféle zenei stílusok keverednek. Tematikákban gondolkoznak, a befogadót utazásra hívják 'önmagukkal' az általuk kiépített világokon keresztül.
Első daluk a Reggel, egyedül 2021-ben jelent meg a Soundcam Productions Live Sessionjében. 2022-ben debütál első angol nyelvű tematikus albumuk, mely két részletben kerül kiadásra. Megfordultak már többek között a Dürer Kertben, a Turbina Kulturális Központban, a Szent István Bazilikánál, a Pécsi Estben és a Kerekdomb fesztiválon is.
Csobán Albert - dobok
Oláh Mihály - basszusgitár
Tőke Krisztián - gitár
Szabó Fanni - ének

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Szeretnénk, hogy a szövegeknek újra legyen mondanivalója, tartalma és ez a zeneiségben is megnyilvánuljon, az egyéniséget és az egyediséget hangsúlyoznánk ki.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Úgy gondoljuk az, hogy tematikákban gondolkozunk és világokat építünk ki a dalainkkal egyedi.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Az alternatív közegben várjuk inkább hallgatóságunkat, mert a mostani pop-irányzattal nem tudunk teljes mértékben azonosulni.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

-Pozitív: kezd visszatérni a popkultúrába is az élő-zenés fellépés és a sémáktól való elszakadás.
-Negatív: a trap teljesen ugyanarra a sémára épül, inkább életérzést ír le, nem kifejező a zeneisége, ehhez képest óriási teret kap.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Ha csak könnyűzenei előadóként, saját projekttel, önmegvalósítással szeretne elhelyezkedni Magyarországon az ember, az nem egyszerű.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Régen nagyobb sztárkultusz volt.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Saya Noé

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Lehet találni olyat, ahol minőségi zsűrizés és zenekarokat segítő nyeremények vannak.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Szerintünk ennek a megítélése nagyon szubjektív. Vannak olyan zenekarok akik minőségi produkciókkal jelennek meg és alázatosak az alkotáshoz, de olyanok is megfordulnak a szakmában akik nem ezen értékeket képviselik.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Nagyon jó lehetőség a feltörekvő zenekarok számára, hogyha teret kapnak. Fesztiválozóként külön jó, hogy pár nap alatt több általuk kedvelt/ott felfedezett zenészeket is hallgathatnak.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Egyre több jó klub és hely van, az emberek is egyre jobban szeretnek ilyen helyekre eljárni.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Véleményünk szerint több lehetőséget kellene nyújtani támogatásszerzésre, szükség lenne zenész központúbb kiadókra, illetve nem csak a mainstream dolgokat kellene erőltetni a médiában és a rádiókban, a kulturális színskála spektrumát szélesíthetnék a hazai könnyűzenei iparban. A zenekarok fontosságát is újra előtérbe kellene helyezni, ahol most főként az egyéni előadóknak van kultusza. 

Köszönjük a beszélgetést.


2022. július 11. 08:40