A holnap hangjai – Porubszki Tamás

A tizenharmadik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2020-2021. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort Porubszki Tamással folytatjuk, ő a nyíregyházi Hollywood-i sztárok tehetségkutatón érdemelte ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét. 

Bemutatnád röviden a magad?

A nevem Porubszki Tamás, gitáros és énekes. A stílus, ami a legközelebb áll a zenémhez az a pop, akusztikus indie-pop műfaj. A zenével már 6-7 éves korom óta foglalkozom, viszont a gitározást 13-14 éves korom körül kezdtem el. A dalszerzés is itt indult el komolyabban.

Van-e kitűzött, megfogalmazott célod, vagy felvállalt üzeneted?

A dalok többsége a megélt vagy megálmodott érzésekre és élményekre alapoznak. Szeretném, ha az emberek átéreznék ezeket, elsősorban a sajátjaikat és megélnék a pillanatokat, amik szembe jönnek velük és, amik szép emlékként maradnak meg. Az életben

Véleményed szerint a te miben vagy egyedi... mi az, ami különlegessé tesz?

Ezek a megírt zenék és szövegek egy olyan hangulatba ejthetik a hallgatóságot, ami után egy különleges érzés szabadulhat fel bennük, amitől megborzonganak, boldogság tölti el Őket vagy esetleg el tudnak merengeni rajtuk. Erőteljesen hathat a téma a belsőre.

Milyen jövőt látsz magad előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Remélhetőleg, ha a Jóisten is úgy akarja, akkor egy folyamatos fejlődés is elkezdődhet a legtöbb téren. A hazai zeneiparban is látható egy fejlődés, bár az ilyenek megosztóak tudnak lenni. Én azt gondolom, hogy mindig van hova fejlődni, de vannak jó irányok jelenleg is.

Meg tudnál nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztalsz?

Azt veszem észre, hogy mostanában egyre inkább kezd az úgynevezett "trash" zene utat törni a magyar zenei életben. Ha a YouTube-on megnézzük a felkapottak listáját, akkor sok hasonlóval találkozunk már az első 10-ben is. Hozzám sosem állt közel ez, de sokaknak vonzó. Az a nagy helyzet, hogy ezt a műfajt, amiben a szókimondó szöveg is helyet kap, nem is kicsit, iskolás korúak is egyre többen hallgatják, ahogy tapasztalom. Nem megsértve senkit, nem tűnik jó példának, amit képviselnek ezekben a klipekben és szövegekben.

Szerinted meg lehet élni ma a zenélésből?

Van egy bizonyos szint, ahol már azt mondanám, hogy igen, de oda nem jutnak el sokan, ha mégis, akkor legtöbbször kemény munka és kitartó évek szükségesek. Ahogyan azt az előző és a mostani év eleje is megmutatta, nem mindig biztos alap, ezért jobb, ha mellette más végzettséggel is rendelkezik az ember.

Mit gondolsz a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerinted miért?

Vannak olyan ikonok a zenében, akiket majdnem, hogy minden ember tisztel. Itthon is vannak legendák, akik még ma is nagyokat tudnak alkotni. Ennek pedig megvan az ellentéte is. Manapság nem feltétlenül néznek úgy egy zenészre, mint korábban. Ezért úgy gondolom, hogy régen jobb volt a helyzet, igen. Ezt pedig azért merem állítani, mert régebben sokkal nagyobb áttörések születtek a zenei színtéren, amiket az előbb említett legendák tettek le az asztalra, az emberek pedig nyilvánvalóan el voltak ámulva, új ingereket kaptak. Persze belőlük sincs sok, még most is vannak és lehetnek kivételes zenészek.

Van-e jelölted, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Neveket most nem említenék, de az én szememben vannak olyan tehetségek, akik valamiért még le vannak értékelve sajnos, pedig nagyszerű, amit csinálnak. Remélem, hogy észreveszik itthon, hogy milyen értékes, amit képviselnek és művelnek.

Mi a véleményed a tehetségkutatókról általában?

Jó ugródeszka lehet egy zenésznek vagy zenekarnak, már alapból a tapasztalatszerzés miatt is. Jó tanácsokkal tudják ott ellátni Őket, olyan kritikák hangozhatnak el, amikből lehet építkezni. A nagy TV-s tehetségkutatókkal viszont nem minden téren tudok szimpatizálni.

Mi a véleményed a zenei utánpótlásról?

Fontos a tehetségnek a gondozása, hogy foglalkozzanak a feltörekvő zenészekkel/zenekarokkal, és támogassák Őket. Vannak kivételes tehetségek utánpótlás terén, valamint az én köreimben is vannak olyan poéták és zenészek, akiknek lehetne terjeszteni a munkásságukat.

Mi a véleményed a fesztiválokról?

Megvan a hangulatuk, ez nem kétség. Én annyira nem látok bele, de például külföldi fellépők terén vannak telitalálatok, valamint a magyar zenekarok is jól szoktak szerepelni ezeken, ahogyan azt eddig láttam, bát személyesen még nem volt alkalmam.

Mi a véleményed a zenei klubéletről?

Azt veszem észre, hogy ez is kezd egy felfelé mutató ívet venni szépen lassan, de sokszor múlik azon is, hogy milyen fellépő érkezik az egyes klubokba. Lehetőség szempontjából pedig az a kérdés, hogy mit tud nyújtani a klub hangosításilag és esetleg környezetileg.

Szerinted mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

A belefektetett minőségi idő és alázatos munka, ezzel együtt a kitartás, a szabadjára engedett kreativitás és a jókedv. Plusz az, hogy minél több lehetőséghez jussanak a feltörekvő művészek.

Köszönjük a beszélgetést.


2021. január 25. 15:17