A holnap hangjai - PULSE. (Kecskemét)

A tizenhatodik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2023-2024. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort a PULSE. zenekarral folytatjuk, ők a kecskeméti I. tehetségÁpoló tehetségkutatón érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét.

Bemutatnátok röviden a zenekart?

A PULSE. zenekart 2022-ben alapítottuk azzal a céllal, hogy közösen a zenei határokat átlépve valami frisset és újat alkossunk. Dalaink különlegessége, hogy pop műfajra jellemző éneklési jegyeket, zenei elemeket és fülbemászó dallamokat ötvözünk az alternatív metállal. A zenekart Kovács Pál énekes, Latyák Bence billentyűs és Sárszegi Dávid dobos álmodta meg, majd 2023 év végén csatlakozott hozzájuk Montlika Tamás és Szabó Miklós gitáros.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

A célunk az, hogy a metál zenét felfrissítsük és megreformáljuk, illetve, hogy minél közelebb hozzuk újra a mainstreamhez Magyarországon. Azért, hogy ezt még színesebbé tegyük, a számainkban és videóinkban is koncepcióban gondolkodunk, mert egy saját atmoszférát szeretnénk teremteni.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Tudjuk klisésen hangzik, de nálunk tényleg mindenki máshonnan jött - szó szerint: a zenekartagok Szolnokon, Debrecenben, Szombathelyen és Budapesten élnek - és ez a máshonnan való érkezés a zenére is egyaránt igaz. Van, aki főleg a metál zenéből érkezett, van aki elektronikus zenei produceri múlttal rendelkezik, van aki pedig évekig lakodalmas zenészként dolgozott.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Most egy kis káoszt érzünk, nehezen látni, hogy mi lenne a helyes lépés, vagy merre kellene tendálni. Tudjuk, hogy folyamatosan változik a zeneipar, és talán az elmúlt évekhez képest most kell a legnagyobbat bizonyítani. Ezért mi tényleg mindent beleadunk és egy olyan anyagot készítünk, ami a magyar zenekedvelők minden szegletét megérintheti.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Régebben az emberek kíváncsibbak voltak az élőzenére, többet jártak koncertekre, mostanában inkább a szuperprodukciókra járnak el, így a kisebb zenekarok iránt való érdeklődés elveszett. Pozitívumként tudjuk említeni azt, hogy ezek a produkciók elkezdtek meghívni maguk elé underground vagy kevésbé ismert előadókat.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Szerintünk ennek több aspektusa van. Egy szuperprodukció szinten már meg lehet élni belőle, de általánosságban elmondható, hogy szimpla zenekarozásból még akár egy Budapest Parkot megtöltő zenekarok szintjén sem lehet megélni. De ha a zenélés alá vesszük azt, hogy valaki producer, dalszerző vagy épp zenei utómunkát végez, az biztosíthat egy jó jövedelmet.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Szerintünk alapvetően jól megítélik a zenészeket, viszont nagyon nehéz kitűnni a tömegből, mert nem elég jó zenésznek lenni és jó dalokat írni, hanem kell egy karakter, ami fenntartja a figyelmet, újdonságot és érdekességet hoz.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Látható egy olyan tendencia Magyarországon, hogy pár év lemaradással követik az emberek a trendeket, ami lényegében meggátolja azt, hogy érdemi sikereket keressen egy előadó nemzetközi szinten.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Pozitív véleménnyel vagyunk róla, hiszen egy zenekar indulásakor kitűnő lehetőség arra, hogy olyan szakmai visszajelzéseket és színpadi rutint szerezzünk, amelyből építkezni és tanulni tudunk.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Stílusfüggő, például a pop zenében látható egy új generáció, ami ígéretes, míg a metál zenében ez nehezebb, mert ennek a műfajnak a jegyei nem változnak annyira és vannak olyan dolgok, amiket megkövetel.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Imádtuk ezelőtt is a fesztiválokat már nézőként is, és már alig várjuk, hogy zenekarként lépjünk fel.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

A klubkoncertek sajátos hangulatát és a közönség közelségét is szeretnénk minél hamarabb és minél többször megtapasztalni, de úgy látjuk egyre kevesebb a zenekarokat befogadni képes klubbok száma.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Már a pályán lévő zenészek és előadók a számukra ígéretes zenekarokat segítsék, mert jelenleg szinte csak így lehet nagyobb figyelmet kapni.

Köszönjük a beszélgetést.


2024. augusztus 21. 08:09