A holnap hangjai – The Microwaves (Szigetszentmiklós)

A tizenötödik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2022-2023. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort a The Microwaves zenekarral folytatjuk, ők a szigetszentmiklósi Roxiget tehetségkutatón érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét. 

Bemutatnátok röviden a zenekart? 

A microwaves egy budapesti indie rock zenekar. 2020 nyarán ültünk össze először, azóta több változással kísérletezgetünk a mai napig. A blur féle brit-rock, a punk, a modern rock izgalmas ötvözete talán az, amit mi csinálunk, de hívjuk inkább ’microck’-nak.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

A zenekar üzenete az mindenképpen az, hogy érezzük magunk jól. Mi is és a közönség is. Bár, ezt nem feltétlenül mindig a jóra koncentrálva, hanem néha a rossz dolgokat jobban megismerve elfogadva.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Valami titkos összhangról mind tudunk, hogy jelen van. Nagyon különleges dalokat tudtunk eddig összerakni és jól működik a zenekar maga, de nem tudnánk megfogalmazni, hogy mi a titka.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

A magyar szakma most érzi meg igazán a tik-tok időszak gyors fellendüléseit, ami kicsit színesíti is de át is formálja a szakmát. Mi szeretnénk együtt haladni előre, és a közönséggel egy szoros kapcsolatot kialakítani, ezért valószínűleg csökkentjük a koncertek számát és megpróbáljuk azokat igazán különlegesre csinálni.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Pozitív trend, hogy mindenki sokkal több dalt ad ki, viszont elvesztettük az album alapú gondolkodást. Számunkra a több dalos egységek adják a zene igazi esszenciáját, erre törekszünk mi akkor is, még ha nem egy korongon landolnak is a dalok.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Nem. De ma egy munkából amúgy is nehéz megmaradni.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

A ’zenészség’ mint szakma, talán hasonlóan helyezkedik el a társadalomban mint eddig. Az online platformok növekedése viszont sokkal nagyobb társadalmi szerepet adott a zenekarok kezébe. Vannak akik ezt tudatosan használják arra, hogy felhívják a figyelmet a jelenlegi nagy problémáka körülöttünk. Ilyen Krúbi vagy most nemrég már Azariah is. Ezt a példát kell követnünk, ha tényleges előre lépést szeretnénk látni.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Magyar világsztár nem lesz amíg, a világ nem tanul meg magyarul… Nemzetközi szinten egyéni szinten lehet nyomot hagyni. Ezt viszont sajnos, nem sajnos szavak nélkül tudunk igazán. Szoboszlai Dominik vagy Rév Marcel csodás példa erre. Szeretnénk mi is nemzetközi szintre érni, már csak azért is, hogy új emberekkel, ötletekkel, tervekkel találkozzunk.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

A formától függ, ha tényleg érték kutatása a cél akkor nagyon is támogatjuk, viszont, ha a szórakoztatás a cél a rendezvényen, műsorban akkor hajlamosak vagyunk a művészet kárára ’szórakoztatni’.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Hónapról hónapra alakulnak új bandák, rengeteg elképesztő produkcióval találkozunk mi is nap mint nap. Volt szerencsénk olyan zenekarokkal együtt játszani már, mint a 4Bards, a kisbetűs ünnepnapok, HIÚZ vagy akár a nagy kedvencünk, a cseh I Love You Honey Bunny. Ha tényleg olyan figyelemmel tekintünk az ő dalaikra, mint a ’nagyokéra’, akkor látjuk igazán milyen elképesztő energiák mozgósodnak most alul. Nagyon kíváncsiak vagyunk merre viszi a következő néhány év csodás barátainkat és kollégáinkat. 

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Második otthonként tudunk rá tekinteni. Dani 2013 óta minden évben kint van a Sziget fesztiválon. Élete legmeghatározóbb koncertélményeit élte át ott. Blur, Bloc Party, Interpol, Bad Religion, Frank Carter, Twentyone Pilots, Arctic Monkeys…vége sincs a sornak. Az eddigi középnagy méretű klubok okozta űrt pótolta a magyar fesztiválszcéna az utóbbi években azzal, hogy elhozta Magyarországra a releváns előadókat.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Nagyon sok szuper este verbuválódik össze hétről hétre. Ez egyrészt nagyon király, viszont szerintünk néhány zenekar kvázi túlkoncertezi magát és elveszik a különleges koncertek megteremtésének lehetősége.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Sok-sok állami pályázat és a gazdaság helyrerázódása. Támogatni kell a művészetet, hiszen ha az nincs miért élünk? Viszont, ehhez az kell, hogy az emberek megengedhessék maguknak ezt a hozzájárulást vagy az, hogy akinek ez fontos és hatalmon van az megfelelő módon és mértékben támassza alá.

Köszönjük a beszélgetést.


2023. szeptember 4. 11:34