Keddre virradóra, elindult az óra

Beszámoló a XXIII. Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor második napjáról, 2016. július 26. Kedd.

Mint az a Gitármánia Táborban már megszokott, ma elindultak a tematikus hangszeres órák, Lukács Peta a haladó gitárosokat, Andrásik Remo a kezdő gitárosokat vette kezelésbe, Hudák Attila a kezdő basszusgitárosokat, Szappanos György a haladó basszusgitárosokat látta el tudnivalókkal, Fekete Szilárd a dobosokkal foglalkozott, Szabó Károly pedig a billentyűsökkel. A főtéren felállított koncertsátorban Baranya Tamás, a TLS Zeneház hangmérnöke gondoskodott a mindig tiszta hangzásról, az előadótermekben és a zenekari gyakorlat során pedig, a Szent György Média és Informatikai Szakközépiskola hangmester szakos hallgatói gyarapíthatták tudásukat, Hermann János és Pálfi József „Spulni” szakértő irányításával.

A hangszeres foglalkozások után következett a tábor megunhatatlanul legnépszerűbb része, a zenekari óra, melynek során a gyakorlatvezető tanári gárda: Sántha Gábor énekes-akusztikus gitáros, Szabó Károly billentyűs, Szappanos György basszusgitáros, Angler Ákos dobos, és az elmaradhatatlan Lombos Márton szövegíró, rapper, adott némi ízelítőt, mit is értenek ők zenekari összjáték és improvizáció alatt. Produkciójukhoz csatlakozott Mogyoróssy Adrienn és Pintácsi Viki, később Janovszki Zsolt is a vokál-fronton, majd megtörtént a tábori zenekarok, alkalmi formációk összeállítása, önkéntes alapon, akár önállóan, vagy a tanárok szervezői segítségével. Ebben az évben a Shure biztosította a zenekari gyakorlatok mikrofonparkját éppúgy, mint a zenekari próbatermekben használatosakat, a Fa10-ben a legújabb ULXD vezeték nélküli rendszer került bevetésre, miközben a próbatermek a PGA58XLR vezetékes mikrofonjait kapták. Idén újdonság, hogy a táborban megalakuló, vagy akár már kész formációként ideérkező zenekarok nagy száma miatt a zenekari órát két részre osztották, egy délelőtti és egy délutáni foglalkozásra, egyrészt, hogy az ifjú muzsikusok meg tudják hallgatni egymás produkcióját, másrészt, hogy ne az ebédidőből kelljen lecsípni fontos negyedórákat. A zenekari óra második részére tehát, szerdától kezdve ebéd után kerül sor.

A délután folyamán párhuzamosan zajlott Pacziga Linda énekkurzusa a Fa10-ben, valamint Nagy Dávid „Dalaim Lárma” című gitáros-dalszerző foglalkozása, Nagy János „Jancsa” zongoraművész-zeneszerző hangszerelési kurzusa nem csak billentyűsöknek – melyre azonban érdemes komoly elméleti tudással felvértezve érkezni, lévén a mester által átadott ismeretek tapasztalatom szerint ennek birtokában értelmezhetőek igazán. Ugyanekkor a főtéri sátorban Csányi Zoli dobkurzusán mutatta meg egy újabb oldalát, hibátlan jazz-rock groove-okat hozva, zajos sikerrel. Laczik Fecó, a Beatrice basszusgitárosa a sztereó basszuserősítő-rendszer használatáról mesélt.

A következő idősávban Lombos El Marci ötletszobrász kurzusán gyarapíthattuk dalszövegírási ismereteinket éppúgy, mint ahogy tippeket kaphattunk a zenészélethez való mentális hozzáállás és kreativitásunk kiteljesítése tekintetében, miközben Takács József „Jozzy” a Fishman Triple Play vezeték nélküli hangszedő rendszerét mutatta be gitárszintetizátor-kurzusán. Hasonlóképpen Szűcs Antal Gábor, aki a Roland GR33 gitárszintetizátor segítségével csalt elő csodás hangokat akár egy nejlonhúros Godin elektroakusztikus gitárból, akár egy Ibanez RG szólógitárból, miközben a legújabb JBL hordozható hangrendszert dörrentette meg a főtéri sátorban. Ez alatt „szépen csendben” Markó Ádám, a Special Providence dobosának remekbe szabott progresszív metál groove-jait élvezhették az érdeklődők a főépületben.

Szelényi István is megkezdte tanfolyamát az e célra speciálisan híradástechnikai labornak átalakított házikóban, „Az elektronikus rezgések világa” címmel, miközben Nagy Ádám virtuóz gitártechnikájából kaphattunk bemutatót, a téridő egy másik szegletében pedig, Sümeghi Tamás és Takács Roland Adrián dob-basszusgitár groove-jai szakították le az agyunkat. Varga Gergő és Hajdu Zoli a Kemper digitális profilozó gitárerősítőjét prezentálta a főtéri sátorban, majd a String Theory hol vicces, hol meghökkentő, némelykor kőkemény, máskor popos muzsikáját élvezhettük ugyanott egy esti koncert keretében.

El is érkeztünk a tábor napi programjának végéhez, ami annak hivatalos részét illeti, hisz a Roy és Ádám Trió – minden évben zajos ovációval kísért – koncertje után nem is következett már más, mint a szokásos éjszakai jam session.

Ami az Öröm a Zene mozgalom budapesti iskoláját illeti, annyit ismét elárulhatok, hogy a gitárosokat Lukács Peta, Andrásik Remo és Lovrek Krisztián oktatja majd. További részletek hamarosan!

Köszönöm a figyelmet!
Illés Norbert 


 

2016. augusztus 1. 18:22