Mary Grace az 5. Székelyföldi Peron Tehetségkutató győztese

Székelyudvarhelyen november 26-án a Peron Music Tehetségkutatón tehetséges zenekarok mutathatták be zenéiket. 

A mindent eldöntő napon a zsűri és a diákzsűri a marosvásárhelyi Mary Grace zenekarnak szavazott bizalmat. A győzelemmel meghívást kaptak Tusványosra, egy klubkoncertre Székelyudvarhelyre és az Öröm a Zene program magyarországi döntőjére 2017 októberére a Budapest Music Expo keretein belül. Ezen kívül a zenekar azonnali meghallgatási lehetőséget kapott a Cseh Tamás Programra. Második helyen végzett a Four People One Pack, harmadik helyezett lett a Background. A további helyezettek is fellépési lehetőségekkel gazdagodtak.

Az a zenekar, amely felkészült volt a megmérettetésre, az kivételes közelségbe került a vágyott sikerre. Székelyföldről öt éve jut be a magyarországi zeneipari döntőbe a Peron Music Tehetségkutató győztese. Budapesten aztán a legjobbak lemeztámogatáshoz és zenei eszközökhöz juthatnak az idei évtől 3 millió Ft értékben. Az udvarhelyi Peron Music Tehetségkutató tehát előszobája a Budapest Music Expo nagy zenei döntőjének.

Székelyudvarhelyen a szakmai zsűri tagjai voltak: Doncsev András, a zsűri elnöke (Nemzeti Kulturális Alap alelnöke), Gergely Éva (énekesnő), Szabó Attila (Más Rádió, kommunikációs szakember), Antalfi József (zenész, újságíró).

A fellépő zenekarok: Background (Kovászna), Four People One Pack (Székelyudvarhely), Alteregó (Kolozsvár), Mary Grace (Marosvásárhely), SWAG5 (Székelykeresztúr), PinceBand (Kovászna) versenyzők után, az estét a tavalyi nyertes a Dreamland Residents gálakoncertje zárta nagy sikerrel. A Dreamland Residents gyakorlatilag a tavalyi győzelme óta fantasztikus eredményeket ért el sikert sikerre halmozva.

A tehetségkutató programelemeként az NKA képviseletében Vízkeleti Andrea főtanácsos és Barna Márton projektvezető főtanácsos mutatta be a Cseh Tamás program aktualitásait a helyi zenekarok tagjainak.

Tatabánya Megyei Jogú Város támogatásának köszönhetően szeptemberben Tatabányán járt a Székely-Magyar Zenehíd projekt keretében részt vett a Székelyföldi Peron Tehetségkutató Fesztivál társszervezője, az Udvarhelyi Fiatal Fórum csapata. Most novemberben a Peron Music 8 fős csapata volt Székelyudvarhelyen részben támogatva a székelyudvarhelyi rendezvény megvalósítását, részben tapasztalatcserére is lehetőség nyílt. A közös siker már öt éve tart, azóta az erdélyi zenekaroknak is lehetősége van arra, hogy hazai körülmények között bekerüljenek a magyarországi zenei vérkeringésbe. A jövőben a határokon kívüli zenei tehetségkutatók mentora lehet a Peron Music Alapítvány.

Szakmai támogatók voltak: Nemzeti Kulturális Alap - Cseh Tamás Program, Hangszeresek Országos Szövetsége - Öröm a Zene Program. A tehetségkutató megvalósítását támogatta: Székelyudvarhely Város, Mr. Music, Kősziklás Pincészet, Tatabánya Megyei Jogú Város. A program a székelyudvarhelyi UFF és a tatabányai Peron Music Alapítvány partnerségében valósul meg öt éve magas színvonalon. Eddigi erdélyi győztes zenekarok voltak: Elendil, Face Today, 1st Attempt, Dreamland Residents. 


2016. december 2. 09:25