Bogláron nyert a Bohemian Acoustic

20 év tehetséggondozás, megemlékezés a korai időkről, és rock and roll mindörökké. Erről szólt Balatonbogláron március 18-án a Helyiérték Egyesület XX. Légrádi Antal Tehetségkutatója.

A rendezvény nyitányaként Légrádi Erzsébet megemlékezett testvére Antal zenei munkásságáról és biztatta a fiatalokat alkotásra a zenei pályán. Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere köszöntötte a zenei szakmai találkozó résztvevőit, majd Pálffy Gábor, a Helyiérték Egyesület képviseletében emlékezett vissza a tehetséggondozás boglári korai éveire. Mondataival átszőtte az indulástól a jövőbe tartó áldozatos és tartalmas éveket, amely méltó módon tette Balatonboglárt a régió zenei központjává. „Ez az, amit mi rock and rollnak hívunk”- zárta gondolatait Pálffy Gábor.

Ezután szakmai és ifjúsági zsűri előtt 11 produkció mutatkozott be a színpadon. Orosz Iván (rádiós, kiadóvezető), Ruff Ferenc (a Paksi Pop Rock Jazz Tehetségkutató igazgatója, zenetanár), Bágyi Balázs (zenész, zene tanár, zeneszerző, a Magyar Jazz Szövetség elnöke), Cserteg István (a Peron Music Tehetségkutató alapítója, tehetséggondozó szakember), Andrásik Remo (zenész, a Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkára, az Öröm a zene program igazgatója) a szakmai zsűri tagjaiként értékelték a zenészek teljesítményét: pontosságot, kreativitást, egyedi törekvéseket, zenét és dalszöveget. Ezt a munkát támogatta az ifjúsági zsűri három tagja: Hudák Tibor zenész, valamint Muszti Anett és Pernecz Réka zenészek.

A színvonalas tehetségkutatón az első helyen a tatabányai Bohemian Acoustic végzett, egyben ők nyertek továbbjutást az októberi budapesti Öröm a Zene döntőre, illetve Balatonbogláron a borfesztivál közönsége is találkozhat a trióval.

Második helyen a szennai Szabolcsi-Nemes-Demeter trió végzett, fellépést nyerve az Alte-Rába Fesztiválra és a Paksi Pop Rock Jazz Fesztiválra. A zenekar gitáros Szabolcsi Fészek Bence nyerte el az Újfalusi Gábor díjat, kiemelkedő zenei tehetségéért.

Harmadik helyen a balatonboglári Prionix zenekar végzett. A zenekar egyben meghívást kapott a tatabányai Peron Music Tehetségkutató döntőjére, amely szeptemberben lesz. Mindhárom előadó zenei kiegészítőket kapott.

A Légrádi család ajándékcsomagját a budapesti Kendössze zenekar tehetséges énekese Dókus Máté kapta. A mezőny legtehetségesebb énekesnője címet, az ezzel járó Kurucz Ágnes, a Bohemian Acoustic énekese vihette haza. A nyertes zenekar akusztikus hangszerekkel dolgozott a fesztiválon. A Schäffer László, Almási Victor Emmanuel és Kurucz Ágnes alkotta trió utcazene fesztiválokon, borfesztiválokon és akusztikus zenei esteken játszott. A Bohemian Acoustic első klipje már látható a közösségi oldalakon.

Eredményes fellépésért oklevelet kapott a Hoss Williams Grave, a Pistiest, Horváth Márton, Szabca és a Fiktív Alkotók, RockMemories, Kendössze, Varyeté, valamint Rock Machine DS zenekar.

A zsűri képviseletében Cserteg István hangsúlyozta: „A zenekarok a feltörekvő státuszból a zeneiparba tartanak, amely rendkívüli tanulást, munkát és elképesztő befektetést igényelnek. Aki sokat tesz ebbe a munkába, az sokat vehet ki. A lehetőségek széles tárházát adja ehhez a Cseh Tamás Program, valamint az Öröm a Zene program 20 hazai tehetségkutatóval, klub, lemez és más pályázatokkal. Ehhez kívánunk jó teljesítményeket minden zenekarnak! „

A rendezvényt számtalan támogató mellett 33 önkéntes is támogatta a siker érdekében. A 20. rendezvény egyben különleges évforduló is volt, amelyen sörtorta is járt a vendégeknek. Valljuk be: az elmúlt 20 évben Balatonboglár a könnyűzene egyik legfontosabb fellegvára lett. A mai napig kiemelkedően magas színvonal, széleskörű partnerség, és együttműködési készség jellemzi. Része a hazai Öröm a zene és a Cseh Tamás Program Kárpát-medencét teljesen lefedő könnyűzenei rendszerének. A Helyiérték Egyesület munkája olyan közösségi érték a területen, amely generációkat átívelő folyamatokat hordoz. Rendkívüliségét a szakmai munka és a szeretet egysége jellemzi.

Cserteg István


2017. március 20. 12:27