Óriási siker az első Élő-Zene Tehetségkutató Veszprémben

Egy cseppet sem volt bolondos nap április elseje Veszprémben, hiszen új zenei-szakmai rendezvény született. 2017-ben Veszprém megye is csatlakozott az Öröm a zene programhoz, amelynek keretében Magyarországon és Erdélyben 21 zenei tehetségkutatója működik. Azzal, hogy Veszprém megye is csatlakozott a rendezvénysorozathoz, a zenekarok és élő zenében érdekelt előadók itt Veszprémben mutatkozhattak be szakemberek előtt 2017. április elsején a kiemelt díjakért és a Budapest Music Expo döntőjén való fellépésért. A legjobb hazai zenekar 1+2 millió Ft támogatáshoz juthat. A legnagyobb sikert az első helyen végzett Queen's Land zenekar érte el. 

Az Agorában 10 produkció kapott lehetőséget, hogy a döntő napján a szakmai és népes diák zsűri előtt a legjobb zenei tehetségét mutassa.

A szakmai zsűri: Andrásik Remo (A Hangszeresek Országos Szövetsége főtitkára, gitártanár), Cserteg István (A Peron Music Tehetségkutató alapítója, tehetséggondozó szakember), Dobos Csaba (zenei menedzser és producer) és Móré Nándor (szaxofonos-zenész, zeneszerző). A zsűri a dalszövegekre, a zenei alkotásokra, az egyéni törekvésekre, a kreativitásra figyelt kiemelten.

Az Élő-Zene Tehetségkutató eredménye:

1. helyen végzett: Queen's Land

(nyeremények: Budapest Music Expo - Öröm a Zene döntőn részvétel októberben, Bárka Stúdió felvétel, videoklip készítése a Watching Duck Stúdió által, Pannon UniFest fellépés, Almádi Borheteken fellépés)

2. helyen végzett: Kölyök

(nyeremények: Újfalusi Gábor különdíj, fellépés az Almádi Sörfesztiválon, fotózás a Wathing Duck Stúdióval, Új Nemzedék Közösségi Térben fellépés, Gitármánia Táborba meghívás, Agora fellépés)

3. helyen végzett: KalapKabát zenekar

(Nyeremények: Fotózás a Watching Duck Stúdióban, Almádi Borheteken fellépés)

Különdíjként meghívást kapott a Hoss Williams' Grave az alsóőrsi Zorall Sörolimpiára.

Fellépett még a Creative Sound SystemGoodZellaHoddogSeals of Queen, a RekamiéThe Keplers. Valamennyi produkció színes és érdekes egyéniségével emelte a rendezvény színvonalát.

A helyi Élő-Zene Egyesület vállalta fel a tehetséggondozó feladatot, amelyben támogatta, partnerként segítette az Új Nemzedék Veszprémi Közösségi Tere, valamint az Agora Veszprém Városi Művelődési Központ. Szakmai partnerként a veszprémi tehetségkutatót támogatta a Peron Music Alapítvány (Tatabánya), az NKA-Cseh Tamás Program és az Öröm a zene program.

Piltman Balázs az Élő-Zene Egyesület elnöke elmondta:
Az első Élő-Zene Tehetségkutatóra a nagyszámú jelentkezés azt mutatta, hogy szükség van az új tehetségkutatóra. A döntőn fellépő zenekarok nagyon magas színvonalat húztak meg, amelyet a zsűri minden tagja méltatott. A folytatás természetesen 2018-ban megalapozott. Jövőre újra megrendezzük partnereinkkel immár a második évadot. Magyar dalaikkal az előadók nevezhetnek az újabb fordulóra.

A zsűri elnöke, Andrásik Remo a díjátadás alkalmával összefoglalójában kiemelte:
A zenekarok számára rendelkezés álló magyar tehetségkutatókat érdemes jól használni. Aki következetesen dolgozik, és ezeket a fórumokat bemutatkozásra, kapcsolatépítésre, együttműködésre és partnerség kialakítására tudja használni, az előre haladás érdekében. A zsűritagoktól kapott iránymutatásokkal továbblépve pedig sok-sok munka mellett a zeneiparba léphetnek az előadók, zenekarok. A hazai tehetségkutató rendszer soha nem volt ilyen komplex szerkezetű, amely teljes egészében szolgálja a tehetséges előadók fejlődését a fellépésektől a lemezkiadásig.

Cserteg István a tehetségkutató mentoraként kiemelte:
„Az Élő-Zene Egyesület és a helyi Új Nemzedék munkatársai példás partnerségben, olyan új szakmai rendezvénysorozat első állomását hozták létre, amely nem csupán a Veszprém megyei fiatalokat támogatja, hanem egyben egy nemzeti rendszer nagy családjába integrálja a kiemelkedő tehetségeket. Öröm számomra, hogy ez a partnerség hosszú távú célokat szolgál, amelyre a fiatalok évről évre számíthatnak. A rendezvény jelentőségét mutatja, hogy Hegedűs Barbara képviselő is biztatta megnyitójában a tehetséges zenészeket az alkotásra, és a rendezvény fináléjában Ekler Gergely, az Új Nemzedék ügyvezetője is megtekintette a rendezvényt.”

Az Élő-Zene Tehetségkutató lebonyolításában nagyszámú fiatal önkéntes támogatta a sikeres megvalósítást, a diák zsűriben való aktivitást, valamint a kísérő programokban a játékokat és eseményeket. Az önkéntesek között nepáli fiatal is részt vállalt a feladatokban.


2017. április 2. 16:47