A holnap hangjai – Queen’s Land

Folytatjuk a megkezdett hagyományt, s az immáron kilencedik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2016-2017. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort a Queen’s Land zenekarral folytatjuk, ők az I. Veszprémi Élő-Zene Tehetségkutató Fesztivál megnyerésével biztosították döntős helyüket az októberi Budapest Music Expo-s döntőn. 

Bemutatnátok röviden a zenekart? (név, hangszer, stílus, mióta zenéltek együtt):

A Queen’s Land zenekar 2013-ban alakult, a közös zenélés azonban már lassan évtizedeket ölel fel, 2005 óta különböző formációkban zenélünk így együtt. Elmondható rólunk, hogy sok-sok évnyi barátság és még annál is több közös munka áll mögöttünk. Kiss Dani, az énekesünk volt a közös pont, Birincsik Albert gitárral, Kéri Kolos basszusgitáron, Kolonics Máté pedig a doboknál őrül meg a koncerteken, így áll össze az örömzenénk. Stílusunk leginkább a brit és amerikai indie-pop- rock vonalhoz áll közel. Legnagyobb inspirációs forrásaink, akiknek hatására folyamatosan készülnek az új zenéink: Coldplay, Killers, Led Zeppelin, Pink Floyd. Szeretünk együtt alkotni.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Nekünk a zene olyan, mint a szívdobbanás. A legbelső gondolataink és érzéseink szólalnak meg minden dalunkban, épp ezért mindig nagyon izgulunk, hogy sikerül-e átadnunk azt az élményt, amit szeretnénk. Az üzenetek ott vannak a dalszövegekben és a dallamokban, bízunk benne, hogy mindenki megtalálja a sajátját. ;) Célunk tehát ezekkel az impulzív energiákkal és pozitív atmoszférával a hallgatók számára pozitív sugallatot generálni. Zeneélményt adni, feltölteni a közönséget, átadni a Queen’s Land életérzést, bármikor is hallgassanak bennünket.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Nem szeretnénk nagyon definitívek lenni saját magunkkal szemben. Azt szeretnénk, ha a közönség mondaná meg, hogy mitől vagyunk egyediek, ezt rájuk bízzuk, hisz ők tudják a legjobban. Mi addig is zenélünk nekik.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Szerencsére rengeteg lehetőséget, fellépést és boldog perceket látunk, amiket együtt élhetünk át a közönségünkkel. Úgy érezzük, készen állunk. Hogy merre megy a zeneipar? Magyarországon is egyre inkább terjed az angolszász eredetű populáris zenei vonal, amely jellemző és meghatározható zenei hangulatot képvisel. Mi pedig megyünk vele, a saját utunkat követve.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Pozitív, hogy az élő zene és a régi nagyok modern feldolgozása reneszánszát éli. A közönség ma már sokkal rugalmasabban fogadja a különböző zenei irányokat. Megjelent itthon is az a nagyon színes zeneiség, ami a nagyobb országokat már régóta jellemzi, és ez jó. Ugyanaz a közönség szívesen hallgatja az egymástól különböző zenei alkotásokat, hiszen maguk a zenei műfajok is táplálkoznak egymásból. Ennek a nyitottságnak és sokszínűségnek örömmel vagyunk mi is részesei.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Ez azon múlik, hogy kinek mennyi elég:) Meg lehet ma élni a zenélésből, ha az ember tudatosan építi fel a saját életét és terveit. Persze sok minden múlik azon is, hogy a zeneipar meghatározó szereplői kiket és mennyiben favorizálnak.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

A tehetségkutatók nagyon komoly lehetőséget adnak azon zenekaroknak és előadónak, akik visszajelzésre vágynak, és akik szeretnének komolyan foglalkozni a zenéléssel, akár életmód- vagy hivatásszerűen is. Kapcsolatok és lobbierő nélküli zenekarok esetében talán ez az egyetlen mód, hogy előrelépjenek 1-2 év alatt. Persze a sok koncertezés is ilyen hatású, de önmagában kevés lehet.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Rengeteg zenekar és előadó van, akik a lehető legszélesebb zenei palettán mozognak. Ugyanakkor talán nem pontosan látják és értik a zeneipari szakmai gondolkodást, ami alapján el tudnák helyezni magukat a zeneiparban, és meg tudnák mondani magukról, hogy alkalmasak-e.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

A zenei fesztiválok, ahogy külföldön is, a legfontosabb fókuszpontot jelentik élőzene esetében. Woodstock óta rájöttek arra, hogy a fesztiválokon lehet leginkább költséghatékonyan, ugyanakkor nagyszámú embertömeget egy helyre vonzani. A fesztiválokon való zenélés hangsúlyos a mi életünkben is, bennünk is él a vágy, hogy sok ember előtt zenéljünk fesztiválkörnyezetben:) Tudatosan készülünk arra, hogy olyan produkciót hozzunk létre, ami megállja a helyét a legnagyobb zenei fesztiválokon is.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről? Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

A klubok nagyon fontos szerepet játszanak egy zenész életében, mert az amatőr zenekarok itt minőségi lehetőséget kaphatnak a bemutatkozásra. Rutint szerezhetnek és kialakíthatják a közönségbázisukat. Ugyanakkor sajnos a klubok kockázatkerülők is, és itt visszaüt, hogy minden népszerűbb helyen ugyanazok a nagy fellépők forognak, így alig marad lehetőségük az amatőr zenekaroknak.

Ezért is különösen hálásak vagyunk a lehetőségekért, amiknek köszönhetően létrehozhatjuk a produkciónkat, és átadhatjuk a Queen’s Land életérzést/zenénket minél több érdeklődőnek.

Köszönjük a beszélgetést...

https://www.facebook.com/queensland.official/


2017. április 21. 18:02