CsótányDzsó az Öröm a zene döntőjében

2018. február 17-én került megrendezésre az Öröm a zene Tehetségkutató és Gondozó sorozat kecskeméti fordulója, ahol kilenc zenekar (Rekamié, CsótányDzsó, StarBugs, Lépjünk a holdra, Colmena, Maeste, GáBorozó, Virtual Revolution, Bálvány Utca) mutathatta be a műsorát a háromtagú (Andrásik Remo, Kiss József, Podlovics Péter) szakmai zsűrinek. A 3. helyen a kecskeméti Bálvány utca végzett, illetve a közönségdíjat is ők kapták, a második helyezett a szegedi Virtual Revolution lett, míg az első díjat a fővárosi CsótányDzsó nevű formáció hozta el. A kiemelkedő zenei tehetségért járó Újfalusi Gábor díjat pedig Szabó Marcell, a Colmena együttes dobosa kapta meg. Szokásunk szerint most is a döntőbe került zenekart mutatjuk be a „Holnap hangjai” rovatban megszokott kérdéseket feltéve a zenekar tagjainak. A sort tehát a CsótányDzsó zenekarral folytatjuk.

Bemutatnátok röviden a zenekart? 

A világ egyetlen négy tagú triója vagyunk és az ország egyetlen Alt’n’roll – Furabilly stílusú zenekara. Két éve játszunk ebben a felállásban – Holup Márk – Ének, gitár, Zilahi Árpád – Basszus, vokál és Rozgonyi Tamás Márk – Dob, vokál és kb. azóta vannak komoly terveink. Néha a zenekar kiegészül fúvós taggal, ami lehet klarinét – szaxofon Alexi Gergő, vagy trombita Harmati Sebestyén megszólaltatásában.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Eltökélt szándékunk felfalni a pop-rock és r’n’r stílusok maradványait és szórakoztató formában az emberek elé hányni emésztésre.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Ösztönösen keverünk olyan stílusokat és világokat, aminek a végeredményét mi magunk sem tudjuk behatárolni, de kerüljük az egyértelműséget, a kliséket. Olyan stílusokat keverünk, amiket a többség tisztán fogyaszt, de a közönség ezt szereti és ezért csináljuk.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Addig csináljuk amíg át nem ütjük a falat, mert szükség van új hangokra a hazai piacon és rengeteg jó feltörekvő zenekar van akikről a zeneipar nem tud, vagy nem akar tudomást venni. Mindent akarunk! : )

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Nem figyeljük a trendeket, mert nem az határozza meg az irányunkat. Nem szeretnénk beállni semmilyen sorba…

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Természetesen nem, de minduntalan próbálkozunk. Jó lenne belőle élni, de nem pénzért csináljuk ezt az egészet.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

A zene sajnos elvesztette a művészeti jellegét, mára csak egy mindennapi kellékké vált. Ingyen kapható és mindenhol szól, már nem érték. Ez régen nem így volt…

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Kell magyar világsztár? Egyébként bárkiből, aki kitartó és mindent alárendel az elképzelésének, vagy mások elképzelésének, pl. a médiának.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Nem hittük, hogy nyerhetünk! : )  Attól függ egyébként, hogy mi a célja. Média orientált személyeket, vagy valódi tehetségeket kutat…? Mi hinni szeretnénk az utóbbiban.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Nagyon sok jó zenekar van és a magyar zene nagyon jó! Azonban sokszor nem a jó zenekarok lesznek ismertek és nem biztos, hogy lehetőséget kapnak a bizonyításra.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Lehetetlen bejutni…de imádnánk! Valamint úgy tűnik, hogy a legtöbb fesztivál anyagi alapon szerveződik, ezért a biztos haszon érdekében általában ugyanazok a biztonsággal eladható bandák játszanak mindegyiken. Így olyan, mintha csak ők léteznének és nagyon ritkán sikerül kis zenekarnak bekerülni a körforgásba.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Igyekszünk minél többet kivenni belőle a részünket, de rengeteg munka bekerülni és vissza is térni.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

A folyamatos utánpótlás keresés rádiók, klubok, szakemberek által.

Köszönjük a beszélgetést.

Linkek a zenekarhoz:
https://www.youtube.com/watch?v=zWjFqhxkxjM
https://www.youtube.com/watch?v=u8a9-jn02NI
https://www.youtube.com/watch?v=PULl0cxo06A 


 

2018. február 21. 20:56