A holnap hangjai – Kicsi a Világ

Folytatjuk a megkezdett hagyományt, s az immáron tizedik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2017-2018. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort a Kicsi a Világ zenekarral folytatjuk, ők az Amatours tehetségkutatón érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét.

Bemutatnátok röviden a zenekart?

A nevünk Kicsi a Világ, a zenekarban öten vagyunk, én Korányi Dorka vagyok és énekelek és írom a dalok nagy részét, Gömöri Marci gitározik, Kristóf Misi billentyűzik és újabban ő is hoz dalokat is, Mészáros Lőrinc basszusgitározik és Tasos Nikosz, a legújabb tagunk, dobol. A zene stílusa eredetileg a chill-out / trip hop és azok poposabb irányából indult (Morcheeba, Portishead, Zero7, Massive Attack ezek a nagy kedvenceim), de minden zenekar tag beleteszi saját ötleteit, színfoltjait, és így egy eklektikusabb, néha akár rockos hangzás is előjön belőlünk. A zenekart bő három éve kezdtük el, eleinte főleg számírásra koncentráltunk, utána elindultunk a koncertezés útján, a tavalyi évet meg leginkább a számok fejlesztésével, finomításával töltöttük.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

A dalok nagy része különböző pillanatokban átélt érzelmek, nehézségek, gondolatok témái körül mozognak. Talán a legfőbb üzenet a teljes őszinteség megjelenítése, hogy lehetséges valóban kimondani és átélni érzelmeket, és hogy teljesen rendben van az is ha azoknak átadjuk magunknak, még akkor is ha adott esetben fájdalmasak. Nagyon szeretnénk fejlődni és kihozni magunkból a maximumot, hogy a lehető legjobb zenével adhassuk ezt át a közönségnek. Szeretnénk majd nagyobb közönséghez is eljutni, játszani fesztiválokon, nagylemezt felvenni, és kicsit ismertebbé válni, de a legfontosabb nekünk azt hiszem, hogy kifejezhessük önmagunkat, és a valódi énünket mutathassuk meg.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Talán pont ez, nem akarunk másmilyenek lenni, mint amilyenek vagyunk, önmagunkat adjuk, és ezzel máris egyediek lehetünk, hiszen minden emberből csak egy van, ha nem utánzunk mást, akkor egyediek leszünk. 

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Mivel a célunk valódi minőségi zene megalkotása és átadása, és nem nagyon szeretnénk saját magunkból feladni dolgokat, ezért tisztában vagyunk vele, hogy bizonyos szinten túl limitáltak a lehetőségek. Viszont közben úgy látom, hogy van egy nagy igény erre is, hiszen például pont az Öröm a zene, vagy a Cseh Tamás program ilyen zenekarokat karol fel, ami szerintem egy nagy lehetőség, és bár lehet, hogy nem a média főszereplőivé válnak a zenekarok, azért akik valóban jó zenét csinálnak, egy idő után egy bizonyos körben egész ismertté válhatnak. Mi boldogok lennénk, ha sikerülne a zenénket a lehető legjobbra kigyúrni, és ezáltal nagyobb közönséget bevonzani, jó helyeken játszani, fesztiválokon, akár valamennyit külföldön is. A cél, hogy zenélhessünk sokat és jót.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Hát mivel csak egy pár éve kezdtük a zenélést, ezért nehéz jól belelátni ebbe a világba. Látjuk, hogy egyrészt van a gyors út, ami gyorsan véget is ér, amikor a tévében valaki gyorsan híressé válik, esetleg producerek, menedzserek, zeneszerzők segítségével slágereken keresztül előrejutnak. És van közben rengeteg zenekar, akik próbálkoznak, nehéz átlátni, hogy aztán min múlik, hogy valaki tényleg sikeres legyen, és ez egy másszintű siker nyilván, de szerintem jobb és őszintébb, lehet, hogy régen ezek a zenészek váltak igazán ismertté is, lehet, hogy ma ez nehezebb.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Hát, kevés zenekar él meg belőle azt gondolom. Ha mellette tanít vagy haknizik az ember, talán úgy igen.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Hát, nem tudnék ilyeneket mondani, talán igen, de nyilván annyi minden változik a világban, hogy nehéz egy-egy jelenséget így külön választani.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Hát a világsztárság elég nagy falatnak tűnik, ha valaki valami olyat tud felmutatni, ami tényleg teljesen új, valami miatt annyira különleges, hogy más olyat még nem csinált, és mindezt angolul, egy nagyon szuper menedzsmenttel, akkor talán ismertté lehet válni külföldön is, a világsztárságot nem tudom.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Nekünk jó élményeink vannak. Tavaly voltunk először, akkor az Éter fesztiválon, majd a Cseh Tamás programon is próbálkoztunk, bár egyik helyen sem jártunk végül sikerrel, nagyon hasznos visszajelzéseket kaptunk. A visszajelzések alapján idén rengeteget dolgoztunk magunkon, és most három tehetség kutatón vettünk részt, ahol már sokkal jobban szerepeltünk, sok díjat nyertünk, és végül Szegeden első helyezést kaptunk. Számunkra ez mindenképp nagy inspiráció, és úgy érzem, hogy ezek a fajta lehetőségek nagyon jó eszközök lehetnek a tovább haladásra, bár persze ezek ugródeszkák, a valódi munkát utána nekünk kell beletenni.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Én rengeteg jó zenekart hallok klubokban, fesztiválokon, és zenei eseményeken fellépni, nagyon sok kifejezetten színvonalas van köztük. Sajnos a rádióban és a tévében nem feltétlenül ezek szólnak, és a nagyközönség valószínűleg keveset ismer közülük, és inkább csak a pár, nagyon populáris zenekarról tudnak.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Szeretjük őket, szerintem ezek pont, hogy jó helyek lehetnek arra, hogy kisebb, de tehetséges zenekarok is bemutatkozhassanak, és emberek megismerhessék őket. Szerintem nagyon jó, hogy ennyi esemény van, ami a zene körül mozog. Sajnos arra még nem jöttünk rá, hogy hogy lehet bekerülni rájuk.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Hát egyelőre ezzel van a legnagyobb tapasztalatunk. Egyrészt nagyon jó, hogy vannak helyek, ahol élőzene van, és ahol fel lehet lépni, bár sokszor az az érzésem, hogy nem igazán van benne a kultúrában, hogy ezt az emberek megbecsüljék. Sokszor vonakodva fizetnek a vendégek belépődíjat, a helyek pedig gázsit. Ezen nem tudom mivel lehetne változtatni.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Ha lenne valamilyen mód, ami összehozza a valódi minőségi zenét, az egyedi, jó dolgokat a nagyobb hallgatósággal, változatosabb rádióállomások például. Persze ezen sokat lehetne gondolkodni, biztos, hogy bőven lenne tennivaló. Nekem ezért is tetszenek a tehetségkutatók, mert ott legalább van egy kapu, amin van esély elindulni.

Köszönjük a beszélgetést


2018. május 18. 10:21