A holnap hangjai – Nene

Folytatjuk a megkezdett hagyományt, s az immáron tizedik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2017-2018. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort a Nene zenekarral folytatjuk, ők a Sop-Rock tehetségkutatón érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét. 

Bemutatnátok röviden a zenekart?

A Kodolányi János Főiskolán ismerkedtünk meg a tagokkal. Régóta szerettünk volna saját szerzeményekkel színpadra állni, ezért úgy döntöttünk, alapítunk egy zenekart. A stílusunk elég sokrétű, nem igazán tudjuk mi sem behatárolni, valahol a pop-rock körül mozog enyhén jazz-es elemekkel. A banda nagyon fiatal, még körülbelül másfél éve sincs, hogy összeálltunk.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Tulajdonképpen megfogalmazott üzenetünk nincs, egyszerűen szeretnénk örömet okozni és érzelmeket kiváltani a zenénkkel. Szeretnénk, ha megtalálnák az emberek a dalainkban saját magukat.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Talán az egyedi hangzásvilágot mondanánk különlegesnek a zenénkben, ami az igen ritka Moog szintetizátornak is köszönhető. Nagyon igyekszünk igényes és nem klisés szövegeket írni, természetesen ez nem egyedi, mert sok magyar zenekar figyel erre, de számunkra is elég fontos.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Úgy gondoljuk, hogy a hazai zeneipar rendkívül sokrétű. Rengeteg tehetséges fiatal és nem fiatal próbál feltörni, és megmutatni saját magát a zenében és ez nagyon jó. Minél több zenekarnak kéne teret kapnia a szakmában, és szerintem egészen jó úton járunk afelé, hogy aki tehetséges, az megmutathatja magát szélesebb közönségnek is.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Pozitív vagy negatív trendeket nem szívesen sorolnánk fel, hiszen a zene abszolút szubjektív. Mindenkinek más tetszik, és ez így van jól. Csak a trend miatt nem fogunk más zenét játszani, kivéve, ha az nekünk is tetszik. :)

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Arra a kérdésre, hogy meg lehet-e élni ma a zenélésből, talán azt tudom válaszolni, hogy ha híres popsztár vagyok, akkor persze. :) Nyilvánvalóan nem egyszerű, a zenébe rengeteg pénzt bele kell fektetni, és nagyon sokan vannak a tehetséges zenészek. A zenélést soha nem a pénz miatt csináljuk, és igen, lehet, hogy el kell vállalni mellette más munkát is, hogy megéljünk, de természetesen így is megéri.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Szerintünk a zene mindig is fontos szerepet játszott az ember életében. Most rengeteget járunk koncertekre, fesztiválokra, hallgatunk lemezeket, rádiót. Mert zene nélkül nem lehet élni. :) Ha megítélésről kell beszélni, talán a szüleim jobban megbecsülik a régi zenészeket, mert “ők még nem műanyag zenét játszottak”, de természetesen ez csak a humor része. Rendkívül jó dolognak tartom, hogy odafigyelünk a jogdíjakra, és egyre kevesebben töltenek le és hallgatnak illegálisan zenét. Persze ez megint anyagiaskodás, de a zenész szerzeménye a kenyere is egyben. Ha ezt az emberek megértik, az kifejezetten pozitív.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Tömérdek magyar zenész, énekes vagy zenekar érdemelné ki a világsztár státuszt, ha rajtunk múlna. Sajnos igen nehéz elnyerni ezt a címet, és nem is igazán tudjuk, hogy kis hazánkban ez lehetséges-e. Mindenesetre arra bíztatunk mindenkit, hogy csinálja ahogyan csak bírja, mi bárkinek örülni fogunk ha világsztár lesz.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

A tehetségkutatók világa szerintünk kétoldalú egy kissé. Versenyeztetni a zenét nem mindig fair. Mindenkinek más tetszik, mindenki mást szeret, e nem egy olyan helyzet, amit reálisan meg lehet mérni, mint egy futóversenyt. A másik oldalon viszont, óriási lehetőség minden kezdő zenekarnak, hogy elinduljon az úton. Természetesen teljes mértékig a tehetségkutatók oldalára állunk, az első pontot pedig úgy lehet kiküszöbölni (és ezt üzenjük minden zenekarnak, akinek eddig nem sikerült ilyen versenyeken nyerni) hogy menni kell, csinálni kell, mert egyszer majd úgyis lesz egy olyan verseny, ahol ők lesznek a legjobbak!

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

A zenei utánpótlással biztosan nem lesz probléma Magyarországon. Egyre több zeneiskola van, egyre több támogatás és persze tehetséges gyerek. Az internet világának köszönhetően, sokkal könnyebben lehet tanulni, zenéket hallgatni, kottákat és szövegeket szerezni, ami csak megkönnyíti az egész folyamatot.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

A zenei fesztiválokat személy szerint mi nagyon szeretjük. Színvonalas előadók, feltörekvő zenekarok egyaránt megtalálhatóak a palettán. Rengeteg ember kíváncsi rájuk és ennek nagyon örülünk. Persze mindig van mit javítani, és tényleg szuper lenne, ha minden zenekar megmutathatná magát egy-egy fesztiválon, ha mindenki, aki tehetséges kaphatna egy kis teret. De abszolút jó úton járunk. A fesztiválokra magunk is szívesen járunk. Persze sokszor sokalljuk az árakat, néha horribilis összegeket kell kifizetni, hogy láthassunk egy előadót, de ez már egy másik kérdéskör.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

A zenei klubélet, szerintünk lehetne sokkal több. De mi egy kisvárosból jövünk, ahol talán 1-2 klub van, ahol élőzenét lehet hallani. Nem is járnak olyan sokan klubokba koncertekre, kivéve ha “nagy név” jön játszani. A szabadtéri fesztiválokat és koncerteket valahogy jobban kedvelj a hallgatóság. Talán panaszra nincs okunk, de mivel a zenéből sosem elég, így a klubkoncertekből is lehetne több.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Szerintünk javuló tendencia mutatkozott ebben az elmúlt évek alatt. Sokkal több ismert/kevésbé ismert előadó kap teret. Rengeteg kulturális pályázat, verseny és lehetőség áll előttünk, zenészek előtt. Szerintünk nagyon pozitív ez a fajta irány és ez tudja mindig frissen tartani a hazai könnyűzenei életet.

Köszönjük a beszélgetést


2018. június 2. 06:38