A holnap hangjai – BAD HABIT

Folytatjuk a megkezdett hagyományt, s az immáron tizedik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2017-2018. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort a BAD HABIT zenekarral folytatjuk, ők a szarvasi Dobbantó tehetségkutatón érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét. 

Bemutatnátok röviden a zenekart?

Mi vagyunk a BAD HABIT zenekar Debrecenből. 2013 végén kezdtünk el egy kertvárosi nappaliban zenélgetni. Akkor még erősen punk-rockot játszottunk, viszont az évek során bővült a stílusunk, de még mindig nem végleges. A jelenlegi felállás 2017 tavasza óta létezik. Szvára Zsanett és Kövér Márton ének, Kurilla Zoltán és Posta Máté gitár, Soltész Bence basszusgitár, valamint Marosán Imre dobok.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

A szórakoztatás mellett a szórakozás és a különbségek félretétele lenne az egyik üzenetünk. Mindenkinek jár a kikapcsolódás és ezt mi egyre több helyre minél több embernek szeretnénk biztosítani a lehető legjobb minőségben. A mindennapi helyzeteket próbáljuk megfogalmazni a saját stílusunkban.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Talán a nem várt stílusok keverése a dalokon belül is ad egy különleges ízt az egésznek. Valamint a fiú-lány énekduónk ebben a stíluskavalkádban érdekes megoldás. Néha ezeket még nemmindennapi hangszerelésekkel is fűszerezzük, mint pl. trombita, doromb, kazoo, tangóharmonika.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Szeretnénk még aktívabban koncertezni és online is markánsabban jelen lenni a különböző felületeken. Új dalokkal, videoklipekkel. Ezeket anyagi tőke hiányában nem könnyű megvalósítani, de áldozatokat hozni kell az álmok megvalósításáért. Szeretnénk az új lemezünkkel előzenekarként megmutatni magunkat és kiépíteni a saját csatornánkat a közönség felé.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Negatív, hogy egyre több élőzenés szórakozóhely zár be, viszont pozitívum, hogy amik megmaradnak, azok fejlődnek és egyre jobb lehetőséget biztosítanak a feltörekvő zenekaroknak is, mint mi. Pozitívum még, hogy az azonos szubkultúrában mozgó emberek elkezdtek összefogni és hallatni a hangjukat. Ez főleg az underground rock és metál stílus kedvelőinél érződik.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Elég nehezen. Nagyon sok költséggel jár az, ha az ember minőséget és mennyiséget egyszerre akar letenni az asztalra. Ismerős zenekarok 10 év után is csak visszaforgatni tudják a keresetüket, hogy fejlődjön a zenekar. Ami egyébként kötelező lépés is, viszont innen még messze van az, hogy mindenki megkeressen csak a zenélésből egy átlag fizetést. Egyébként nagyon sokan direkt csinálnak mellette hétköznapibb munkákat is, hogy megmaradjon a zenélés által nyújtott kikapcsolódás élménye és a változatosság. Nekünk is ez a hobbink csak komolyan vesszük.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

A zenészek megítélése talán kicsit romlott, mivel ma már sokkal több zenész van, nagyobb a merítés. Ma bárki csinálhat zenekart. Régen nehezebb volt kivitelezni akár egy gitár beszerzését vagy videoklip elkészítését. Talán ezek azok az okok ami miatt a zenészeket itthon átlagosabban kezelik, mint régen.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Ha muszáj lenne nevet mondani, akkor a Tankcsapdát és a Paddy and the Rats zenekarokat mondanám. De persze ezt nem lehet tudni előre.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Jó dolognak tartjuk, mivel bemutatkozási lehetőséget biztosít a kezdő zenekarok számára, valamint kapcsolatokat lehet építeni, tanulni az észrevételekből és persze a nyeremények is nagyban hozzásegítenek egy előadó fejlődéséhez.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Egyre jobb zenekarok kerülnek ki a magyar könnyűzenei palettára. Rengeteg profi előadó van, viszont az ország kicsi ehhez a számhoz, hogy egyenesen arányosan elég nagy hírnevet szerezhessenek.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Kiemelkedően sok fesztivál van Magyarországon napjainkban és ez jó. A legnagyobbakra nagyon nehéz bekerülni kezdő zenekaroknak, mivel nem éri meg a fesztiváloknak felléptetni őket. Ebben segítenek a pályázatok és a tehetségkutatók, amikkel bejuthatnak a kis zenekarok a nagy fesztiválokra. Ezek után már csak az előadón múlik, hogy be tud kerülni a körforgásba vagy sem.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

A kluboknak is megvan a maga varázsa. Sokan jobban is szeretik, viszont ahogyan már említettük egyre több hely zár be és nem könnyű alkalmas és hangulatos helyet is találni úgy, hogy szabad időpont is legyen. A klubokba amúgy is a legszűkebb rajongók jönnek el és nehéz kiépíteni egy olyan bázist, ami életképessé tudja tenni a zenekart huzamosabb ideig.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Rendes klubok megfelelő számban. Jó hangosítás. Nyitott emberek.

Köszönjük a beszélgetést.


2018. július 12. 12:49