A holnap hangjai – Indeed

Épp csak véget ért az Öröm a zene sorozatának előző évada, s máris elindult a következő évad is, amelynek első állomása a Paksi Amatőr Pop-Rock-Jazz Fesztivál volt az elmúlt hétvégén. A tizenegyedik évadához érkező tehetségkutató sorozat (2018-2019.) elsőként döntőbe jutott zenekara az Indeed, ők érdemelték ki a 2019. októberi döntőn való szereplés lehetőségét. 

Bemutatnátok röviden a zenekart?

Stílus: alapvetően grunge
A zenekar 2008 óta létezik. A négy tag a következő (zárójelben a csatlakozás időpontja):

Sántha Lőrinc – ének, gitár (2008)
Soltész Péter – gitár (2011)
Vasicza Bence – dob (2015)
Gadolla Gergely – bass (2017)

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Örülünk, ha szomorú zenénkkel felvidítjuk az embereket. Csak tiszta forrásból merítünk és sosem voltunk mások, mint akik vagyunk. Ez nehézségekkel is jár, de csak így éri meg.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

A barátság, a nehézségek leküzdése, a zene iránti alázat és a fiatalos lendület. A különböző jellemek a zenekaron belül jó elegyet alkotnak. A brit-amerikai rock-kultúra természetes megélése, továbbvitele. Kreativitás, sokszínűség és egység.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Szeretnénk minél szélesebb réteghez eljutni. A hazai zeneipar megítélése nem a mi tisztünk, de a magunk dolgát mindig is csináltuk és csinálni is fogjuk. Az underground közeget képviseljük, de zenénk távlatokat kínál mindenkinek.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Negatív: talán az, hogy csak mi magunk több jó zenekart ismerünk darabszámra, személyesen, mint amennyit a rádiókban hallani lehet. És még: próbatermek bezárása.

Pozitív: erős underground közösség alakult ki ezen bandák között, és a tehetség lassan utat tör magának. Meg az emberek is talán kezdenek kiunni, kiábrándulni a tucatzenékből és kezdik keresni az eredeti muzsikát.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Egy idő után igen. Külfüldre is el kell jutni hozzá, illetve nem árt a háttértámogatás.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Teljesen más a zenei világ és a társadalom is mint régen. Sok a „megélhetési zenész”, aki nem tesz hozzá semmit a művészethez, önkifejezése is csupán egy maszk. Aki magát adja, azt minden korban értékelik előbb vagy utóbb. A számítógépes világkorszak előnye, hogy az undergroundból is lehet mainstream. A hátránya, hogy sok fiatal rengeteg szennyel , értéktelen tucatáruval találkozik, ráadásul már kimozdulni, élni is alig hajlandó. Kijárna a tisztelet az igazi ifjúságnak!

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Az angol nyelvű dalszövegek talán segítenek a nagyvilágban való térnyeréshez. És más a mérce itthon és külföldön.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Rengeteg rossz tapasztaltunk van, részletekbe nem bocsátkoznánk. A tehetségkutató önmagában nem rossz ötlet, de csak akkor jó, ha hű marad a nevéhez és nem válik belőle „pénzkutató”. Vannak jó élményeink is, és egyből érződik, ha a zsűri is komoly. Visszajelzéseikkel óriási felelősségük van a fiatal zenekarok istápolásában.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Mindig is volt, mindig is lesz. Rengeteg tehetséges, fiatal magyar zenészt, zenekart ismerünk. A többi a kitartásukon múlik.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Legyen minél több belőlük, és minél többfajta. Nem lehet rossz dolog az, ha sokan jól érzik magukat és jó zene szól.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Sok jó hely bezárt vagy a túlélésért küzd. Ezért sokan felelősek, de alapvetően jellemző a mai világra a „zombi-lét”. Márpedig ilyen életformával nincs valódi közösség, közösségi élmény.
És nem ártana több ingyenes bulit szervezni. Sok a nyerészkedő szervező, aki csak lehúzza a fiatalokat.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Egy új, tehetséges generáció művészetének széleskörű bemutatása, támogatása. A magyar zenehallagató fiatalokban megvan az igény a minőségre. Csak pár kaput kellene kitárni.

Köszönjük a beszélgetést.


2018. október 23. 06:04