A holnap hangjai – Nest of Plagues

A tizenegyedik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2018-2019. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort a Nest of Plagues zenekarral folytatjuk, ők a balassagyarmati tehetségkutatón érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét.

Bemutatnátok röviden a zenekart?

2014 nyarán kezdtünk el együtt zenélni, akkor még négy taggal. A zenénk alapjának a modern deathcore-t tartjuk, ami egyéb metal irányokkal vegyül (metalcore, death metal, groove metal). Vokál terén különböző típusú és technikájú hörgéseket, illetve rekedtes dallamosabb éneket alkalmazunk. Az első kislemezt követően billentyű témákkal egészítettük ki a kezdetektől fogva mélyrehangolt (drop aisz/G) gitárjainkat és a változatos, de mindig agresszív dobot. Jelenleg az új lemezünkön dolgozunk, illetve ősszel fog megjelenni az első videoklippünk.
Felállás: Ivanics Dániel (vokál, basszusgitár), Breier Máté (gitár), Fűr Balázs (dob).

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Dani: Nincs konkrét üzenete a zenekarnak. A szövegek az átlagember problémáiról szólnak, például szakítás, függőség, depresszió stb. Nagyjából ezek a témák adják a hangulatát a legtöbb számnak.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Dani: Lényegében 3-4 különböző stílust kezdtünk el vegyíteni az elején, és igyekszünk a minél súlyosabb témákat vegyíteni a minél dallamosabb befogadhatóbb részekkel.

Balázs: Általában próbálunk minél modernebb elemeket felhasználni az új számok megírásánál, sokat kísérletezünk és ettől progresszívek vagyunk. Ehhez képest kaptunk már olyan commentet, hogy a zenénk azért jó mert „visszanyúl a műfaj gyökereihez”.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Máté: Abszolút pozitív irányba halad. Underground téren és metal téren is. Nemzetközi szinten is szeretnénk idővel terjeszkedni a következő lemezünkkel, esetleg kiadót keresni.

Balázs: Szerintem a hazai zeneipar nem tendál semerre, pont azért kell nemzetközileg nyomulni, hogy ebből kikerüljünk. Underground téren is van még hova fejlődni, de szépen haladunk.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Dani: Nekem alapból a szintérrel csak pozitív benyomásom van. Azt is szeretem, hogy mindenki ismer mindenkit kábé. Ebben a negatív az, hogy ez egy nagyon réteg stílus, így nehéz kitörni az underground szintérből.

Balázs: Az undergroundban az a pozitív, hogy mivel viszonylag kis közösségről van szó, elég összetartóak az emberek és a zenekarok. Ami negatív trend, hogy a legtöbb zenekar nem fektet kellő energiát a terjesztésbe és a menedzsmentbe, sőt lemondóak ezzel kapcsolatban. Pedig az emberek azt fogják szeretni, amit eljuttatsz hozzájuk.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Dani: Csak egy zenekarból nem. De, ha haknizol 7-8 zenekarba mellette tanítasz simán. Végül is akkor a zenélésből élsz meg.

Balázs: Nagyon nehéz olyan szintre eljutni, hogy csak ebből megélj. Ahhoz, hogy ilyen szintre eljusson az ember, tolni kell a marketinget és a menedzsmentet, az meg már nem zenélés.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Dani: Valószínűleg jobb volt régen a helyzet. Magának az élőzenének is fontosabb szerepe volt.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Dani: Nincs. Annyira nem is érdekel minket ki tud világsztár lenni. A metál szintéren belül rengeteg olyan zenekar van, akik sokkal nagyobb nemzetközi ismeretséget megérdemelnének.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Máté: Nehéz megítélni objektíven, mert voltak hasznos részvételek (nyeremény, illetve a kapott vélemény és tanács miatt is), de volt, ahol a zsűri nem tudott objektíven értékelni a megadott szempontok alapján. Alapvetőleg jó lehetőség egy kezdő zenekarnak a részvétel.

Dani: Én ezeket a tehetségkutatókat szeretem, és szerintem érdemes bevállalni az összes olyat, ami logisztikailag megoldható, hogy részt vegyünk rajta. Sose lehet tudna melyiken fogunk tetszeni a zsűrinek vagy a közönségnek a legjobban.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Máté: Underground téren atom jó. Le kell menni ilyen koncertekre vagy otthon betolni a zenéjüket és rájön az ember, hogy sok túlértékelt zenész és zenekar van a világon.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Dani: Nagyon jó lehetőségek arra, hogy nagyobb ismeretségre tegyen szert a zenekar, és több nézőt szerezzen. Merchből is sokat tudunk eladni ilyeneken, mellette meg szerintem a legjobb bulik.

Balázs: Minden fesztivál egy osztálykirándulás feelingel tölt el minket.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Dani: Én imádom a klub bulikat, mert hatalmas pusztításokat tudunk ott csinálni.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Dani: Nagyobb támogatás az élőzenének.

Köszönjük a beszélgetést.


2019. szeptember 7. 10:40