A holnap hangjai – estenden

A tizenkettedik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2019-2020. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort az estenden zenekarral folytatjuk, ők a nyíregyházi Hollywood-i sztárok 2. tehetségkutatón érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét.

Bemutatnátok röviden a zenekart? (név, hangszer, stílus, mióta zenéltek együtt)

2019. március elején alakult a zenekar, sokáig gondolkodtunk mi is legyen a nevünk. Az estenden név mellett döntöttünk, ez egy régi magyar eredetű szó,aminek a jelentése: éjszaka, esthajnal. Mindenképpen magyar nevet szerettünk volna, mivel a dalszövegeink is magyar nyelven íródnak. Stílusunkról már az elején konkrét elképzeléseink voltak, legyen sötét és komor hangulatú. Így a stílusunkat blackened deathcore/hardcore-nak mondanánk, de ez a besorolás mindig nehéz.

Ének- Zákány Alex
Dob- Járosi Bence
Gitár- Harhály István
Basszus- Tóth Balázs

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Rengeteg célt tűztünk ki magunk elé, többek között az Öröm a zene nyíregyházi fordulóját megnyerni, külföldön játszani, ezt is sikerült elérnünk, Romániába 2 kiváló lengyel death zenekar előtt léphettünk fel. Szeretnénk minél több emberhez eljuttatni a zenénket, fesztiválokon játszani és turnékat csinálni. Az elkövetkező időszakban nagyon kemény munka vár ránk, készül az első kislemezünk, klipek és a kislemezt bemutató koncertsorozat is tervben van.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi, mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Véleményünk szerint a mi zenekarunknak az egyedisége abban rejlik, hogy sötét és mély mondanivalóval rendelkezik, amellyel sok ember azonosulni tud a mai rohanó világban. Amit más nem mer kimondani, azt mi kimondjuk. Próbáltuk ezt a műfajt kicsit komorabban megfogni, elgondolkodtatni az embereket egy-egy dalunk üzenetével.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Visszajelzések alapján a hazai metál-underground kultúra nagyon kívánja ezt a stílus jegyeket hordozó zenét. A jövő kiszámíthatatlan, reméljük, hogy tudunk adni egy kis pluszt a hazai színtérnek, ami miatt megkedvelik a zenénket a közönség.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Pozitívumként látjuk és tapasztaljuk, hogy az emberek egyre nyitottabbak, és újra elkezdett az élő hangszeres zene teret nyerni, valamint egyre nyitottabbak az emberek az underground zene felé, nem csak a mainstream zene kap nagy figyelmet.
Negatívum, hogy az internet adta lehetőségek miatt sokan túl gondolják saját magukat, megfeledkeznek arról honnan indultak el és itt eltűnik az az alázat a zene iránt amire szerintünk mindig szükség van.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Egy idő után meg lehet élni a zenélésből, de addig még ezt a sikert eléri az ember rengeteg nehézséggel kell megküzdeni, de az évek kemény munkája meghozhatja a kívánt sikert.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Régen talán jobban felnéztek a zenészekre, ha valaki tudott valami igazán maradandót alkotni.
Manapság az internetnek köszönhetően, ha valaki képes igazán egyedit, vagy jót alkotni, hamar képes egy nagyobb hallgató számot szerezni, a hallgatók pedig a közösségi médiának köszönhetően sokkal könnyebben kapcsolatba tudnak lépni a zenekarral, viszont ennek is megvannak a maga hátulütői.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

István: Vannak világszínvonalú előadóink, a nyugati zeneiparon múlik miben és kiben fog lehetőséget látni.

Balázs: Szerintem lehet magyar világsztár, ha rendelkezik elég alázattal és kitartással a szakma felé stílustól függetlenül. Akit én abszolút annak tartok az Téglás Zoli.

Alex: Abszolút úgy, hogy lehet magyar világsztár, kevesebb mint egy hónapja a Harmed nevű magyar metál zenekar európai elismerést nyert, őket mindenféleképp mondanám, illetve van még néhány név, akik megérdemelnék a sikert.

Bence: Idő kérdése, a magyar zenészek is vannak olyan színvonalasak mint bárki aki most a világ slágerlistán van.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Ha nem a „sztárcsináló” műsorokról van szó mindenképpen egy jó dolognak tartjuk. A zsűri rengeteg tanáccsal és észrevétellel próbálja a zenekarokat támogatni. Aki ezekből tanul könnyebben léphet a fejlődés útjára. A pozitív megerősítés pedig nyugtázza, hogy valaki valamit jól csinál, jó úton halad.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Rengeteg hazai előadó van aki csak arra vár, hogy valaki felkarolja őket, van olyan stílus amiből kevesebb van amiből több.
Amint egy irányzat felkapott lesz rengetegen átveszik azt, lekövetve a „példalép” stílusjegyeit olyanok is, akik szívük szerint másban utaznának. Szerintünk ezt kellene elkerülni és akkor sokkal színesebb és kiegyenlítettebb lenne az itthoni zenei színtér.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Ma Magyarország a fesztiválok országa, mindenki megtalálja azt, amivel azonosulni tud.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

A klubélet egyre jobb, és egyre több lehetőséggel szolgál a kis zenekaroknak is, hogy kitörjenek a próbateremből.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Az új dolgok kipróbálása, nem elzárkózni és félni az ismeretlentől, hanem esélyt adni másoknak, fiatal tehetségek felkarolása.
Az Öröm a zene és a Hangfoglaló nagyon nagy hiánypótló a hazai zene színterén, pontosan erre van szükség, hogy fellendüljön a hazai zenei élet.

Köszönjük a beszélgetést.


2020. január 29. 18:38