A holnap hangjai - bagatell

A tizenkettedik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2019-2020. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort a bagatell zenekarral folytatjuk, ők a szombathelyi Jam Music ÖRÖM A ZENE tehetségkutatón érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét. 


Bemutatnátok röviden a zenekart? 

Alapvetően rockzenét játszunk, saját dalokat, magyar nyelven, egy kis elektronikával fűszereve. 2015-ben alakultunk, a zenekar minden tagja játszott már korábbi formációkban. A jelenlegi felállás tavaly óta él, basszusgitáros fronton volt egy váltás, Kiss Csabi barátunk érkezett hozzánk.
A zenekar tagjai:
Buús Gábor – gitár, ének
Fritz Balázs – gitár
Kiss Csaba – basszusgitár, vokál
Dr. Lajos Márton – dobok

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Mindig csak a következő lépésre koncentrálunk. Jelenleg azon dolgozunk, hogy minél több koncertet adhassunk, ezáltal minél több emberhez juthasson el a zenénk.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

A dalok közösen születnek, de szerencsére nem vagyunk egyformák, más-más zenei közegből táplálkozunk. Ezekből az apró mozaikdarabokból áll össze egy-egy bagatell dal. Ehhez párosul az őszinte és tartalmas szövegvilág, mellyel érzéseket, gondolatokat adhatunk át a közönségnek.
Ha valami még egyedi ránk nézve, talán az, hogy az élő koncerteken képesek vagyunk fentartani a pezsgést az elejétől a végéig.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Mint korábban említettük, a fő hangsúly most a koncertek szervezésén van. Emellett kitartónak és alázatosnak kell lenni, a kínálkozó lehetőségekkel pedig élni kel. Hiszünk abban, hogy a sok munka meghozza a gyümölcsét.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

A közösségi médiának köszönhetően könnyűvé vált elérni az embereket. Legyen bármi, könnyedén meg tudod osztani velük és a mindennapjaik részévé tudsz válni. De pont emiatt kitűnni is nehéz, mivel sok inger éri őket. Ami viszont tényleg fájó, az a zenei „ízlésvilág” változása. Egy dalban néha 4 akkordnál nincs több, kevesebb, mint 3 perc és mintha az élő hangszerek is kezdenének eltűnni…

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Ha az ember elhivatott és jó abban, amit csinál, akkor igen. A mi esetünkben a zenélés hobbi, mindenkinek van polgári foglalkozása.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Régen kevesebb, de szakmailag magasabb szinten lévő zenész volt jelen és kerülhetett köztudatba. Ma ott tartunk, hogy bárkiből lehet zenész, aki le tud ütni egy enter-t.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Mindig örömteli, ha egy magyar előadó meg tudja mutatni magát külföldön. De a világsztár státusz nagy szó, az talán elérhetetlen. A könnyűzenében ez nem nagyon jöhet össze, de a komolyzenében számos példa volt rá, hogy nem lehetetlen.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Nagyon pozitív élményeink vannak az ilyen rendezvényekkel kapcsolatban. Mindenki jó valamiben és nagyon sokat lehet tanulni egymás produkcióiból. Valamint rengeteg dolgot lehet és érdemes megfogadni a szakmai zsűri értékeléseiből. Saját tapasztalatból beszélhetünk, két évvel ezelőtt nem jött össze, most pedig itt vagyunk a döntőben. A zenei kiadóknak, menedzsereknek is egy lehetőség, hogy új, értékes dolgokra leljenek.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Egyre több ember érzi, hogy zenélni jó dolog. Ha ez idővel csak hobbi szinten marad meg, az sem baj. A zene szeretetét át lehet adni a következő generációnak, akik közül valaki úgyis hangszert fog a kezébe.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Jó látni, hogy évről-évre több fesztivál van Magyarországon, melyek színvonala is egyre magasabb. Ennek azonban van egy olyan következménye, hogy szinte mindegyik fesztiválon ugyanazokkal a nevekkel találkozol és egyre nehezebb bekerülni, lehetőséget kapni.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Számos helyen játszottunk már, igyekszünk jó kapcsolatokat kiépíteni. Örömteli, hogy ahol eddig játszottunk, azóta visszatérő fellépők vagyunk.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Még több ingyenes, szabadtéri rendezvény kellene, ahol az emberek egyszerűen „belebotlanak” olyan zenekarokba, akik felkeltik az érdeklődésüket. A helyi és országos rádiók igyekeznek sokat tenni a magyar zenéért, de valahogy mindig csak ugyanazt a 10-15 előadót hallod egy nap. Ennél jóval több értékes magyar zenekar van és talán a hallgatók részéről is meglenne az igény rájuk. És végül a pályázati lehetőségek köre: néhány zenekarnak tényleg csak egy nagyon kicsi segítség kell, hogy kilépjenek az ismeretlenségből.


2020. február 26. 19:27