A holnap hangjai – Ullie

A tizenkettedik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2019-2020. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort az Ullie zenekarral folytatjuk, ők a kárpátaljai tehetségkutatón érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét. 

Bemutatnátok röviden a zenekart? 

Zenekarunk 2020 nyarán alakult Kárpátalján, melynek az Ullie nevet adtuk. Felállásunk: Ének, 2 Gitár, Billentyűk, Basszusgitár és Dob. Zenei stílusunk egyenlőre nem meghatározható, mivel a zenekarunk még kibontakozóban van és keresi önmagát, valhol az indie és a pop-rock határain mozgunk. Különböző formációkban már játszottunk együtt az elmúlt években, kisebb-nagyobb sikerrel. A mai formáció idén jött létre.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Legnagyobb álmunk, mely mára már kitűzhető céllá vállt, hogy kialakítsuk Kárpátalján a magyar könnyűzenei életet, amelyel később majd be törhetünk a magyar könnyűzenei életbe is, mint Kárpátalja képviselői. Ezen kívül még fontos célunknat tekintjük, hogy motiváljuk a kárpátaljai fiatal tehetségeket zenekarok alapítására.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Mivel a zenekar nem régen alakult, még nem tudjuk miben vagyunk egyediek. Az biztos, hogy arra törekszünk, hogy valami egyedit alkossunk és ki tűnjünk a többi zenekar közül. Talán jelenleg a hovatartozásunk az, ami különlegessé tesz.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Fényes, koncertekben gazdag, aktív jövőt látunk magunk előtt, mely sok munkával és alázatossággal érhető el. Úgy érezzük jelenleg pozitív irányba halad a magyar zeneipar, ezt több nemrégen befutott zenekar is igazolja, melyeket mi is nagyon szívesen hallgatunk.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Pozitív: Minket pozitívan ért az a tény, hogy egyre jobban visszatér a könnyűzenei életbe az akusztikus hangszerek használata. Úgy véljük, hogy a zenekarok több időt fordítanak újabb hangzások megteremtésére a hangszerelés során.

Negatív: Túl sok az elektronikusan megoldott hangszerelés, trágár szövegek használata.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Sok idő és munka befektetése után, úgy gondoljuk, hogy igen! A zenekar is egy vállalkozás.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Nem mindig az értékes zene az értékelt zene. Az értékesnek értékelt zene sokszor zenész szemmel értékelhetetlen, inkább a megtekintések száma teszik azzá, ami a jó marketingnek köszönhető. Szerintünk régen jobb volt a helyzet, mert a zenészek több figyelmet fordítottak a minőségi játékra.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Valószínűleg van olyan személy Magyarországon, aki meg érdemelné a világsztárságot, de nem feltétlenül ez a magyar zenészek célja.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Ez annak minőségétől és kivitelezésétől függ! A TV-s tehetségkutatók sajnos mára már inkább Show műsorrá váltak, eltérve ezzel a tehetségkutatók igazi céljától.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Szerintünk a jelenlegi utánpótlás bizonyos rétege ígéretes.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Mind a közönség, mind az előadó szempontjából egy remek lehetőség a közösség építésre és új zenekarok megismertetésére.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Szerintünk Magyarországon nagyon jól halad, ezt szeretnénk elérni itthon is Kárpátalján. Rengeteg szórakozó hely működik, melyekből hiányzik az élő zene.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Talán majd néhány év múlva kiderül, hogy a mi zenekarunk volt az, ami hiányzott a mostani zenei életből. Reméljük így lesz :D

Köszönjük a beszélgetést.


2020. szeptember 1. 15:32