A holnap hangjai - TooFar

A tizenkettedik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2019-2020. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort párkányi TooFar zenekarral folytatjuk, ők a VI. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlén érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét. 

Bemutatnátok röviden a zenekart?

A TooFar tagjai:

Bajnok Áron – szólógitár
Balla Dávid – basszusgitár
Marsal Levente – dobok
Novák Benedek – ének, ritmusgitár (+dalszövegek)

Kicsivel több, mint 3 éve zenélünk ebben a felállásban, a formáció két külön zenekar fúziójából jött létre (Benedek-Levi illetve Áron-Dávid)
Sokféle stílust kedvelünk, például a poprock, punkrock, nu-metal, elektropop, vagy az alternatív hip-hop/rock.

Mi a zenekar kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Véleményünk szerint az első számú cél az, hogy élvezzük amit csinálunk és ezt az élményt adott esetben át tudjuk adni a közönségünknek akár egy dal, akár egy koncert formájában. Igyekszünk őszinték maradni mind megjelenési, mind zenei és kommunikációs szempontból is. Szeretnénk egyfajta tükröt állítani a mai átlagosnak mondható emberek elé, ami rávilágíthat egy mai világban élő átlagember személyes problémáira, többek között erről szól az újonnan megjelent 'Itt Vagyok' című dalunk is.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Sok koncertünk után megkaptuk már, többek között szakmabeliektől is, (pl: Siklósi Örs, vagy Kardos Horváth János) hogy hatalmas energiát viszünk fel a színpadra. Szeretnénk valami maradandót mutatni a közönségnek és átadni azt az erőt, amit mi kapunk a zenétől. Többet mozgunk a színpadon mint egy 'átlagos' zenekar, emiatt sokszor kidőlünk egy-egy buli után, viszont a dolog lényeges része az, ami fent történik.
Emellett odafigyelünk a megjelenésünkre is, például; minden koncerten fekete(-fehér) ruhákat viselünk és a hangszereink is fekete-fehérek. Ez a színkombináció a 'Mindenki Helyett'-nél jelent meg először és azóta is egy erős jellemvonásnak tartjuk a zenekaron belül.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Mint minden más előadó, mi is elég bizonytalan időket élünk mostanában koncertezés szempontjából, ezért igyekszünk minél több időt beletenni az új dalok írásába illetve a gyakorlásba, jelenleg ez a legtöbb, amit tehetünk, illetve év végére szeretnénk összehozni egy albumot, az ezen való munkálatok is folynak jelenleg. Bízom benne, hogy a legtöbb magyar zenekar szintén kihasználja ezt az időt arra, hogy alkosson és fejlessze a tudását.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Egy egészen nagynak mondható probléma a társadalmunkban az, hogy gyakorlatilag bárkiből lehet sztár bármilyen érdemi tartalom létrehozása nélkül, ezzel egy erősen negatív példát mutatva annak a generációnak, akik például mostanában kapták a kezükbe az első okostelefonjukat.
Pozitív 'trendként' tudnám felhozni például a környezetvédelmi kezdeményezéseket. Jó azt látni, amikor egy olyan dolgot látnak 'menőnek' az emberek, amivel valóban tesznek azért, hogy valami jobb legyen.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Ez egy kétoldalú dolog, mivel régebben például csak akkor tudtad meghallgatni egy adott előadó dalait, ha játszotta a rádió, vagy megvetted a lemezét, viszont manapság már gyakorlatilag a világon minden dal ingyen elérhető mindenki számára, ezáltal egy zenekar nem alapozhat stabil jövedelmet arra, hogy hányan veszik meg a lemezét, így a fő bevételi forrás a koncertezés, a jogdíjak és a merchandise.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Nagyon kevés esélyt látok arra, hogy valakiből úgy legyen világsztár, hogy magyar szövegeket ad elő. Az utóbbi pár évben sok új előadó, pl. Krúbi vált ismertté pillanatok alatt. Ha valaki egy ilyen attitűddel tudná angol szövegekbe építeni azokat a problémákat, amelyek az egész világot érintik, elképzelhetőnek tartanám, hogy nemzetközi sikereket érjen el.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

A legtöbb tehetségkutató egy jó ugródeszka lehet az olyan előadóknak, akikre eddig nem figyeltek fel, viszont megérdemelnének egy nagyobb közönséget, vagy anyagi támogatást. A TV-s tehetségkutatókról nincs túl jó véleményünk, mivel láttunk már példákat arra, hogy egy ilyesfajta műsor miatt bélyegeztek meg egy előadót egy rosszul elsült produkcióval társítva, ami egyenes út lehet ahhoz, hogy később megszűnjön a formáció.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Bizakodóan tekintünk a korunkbeli és a már befutott de még részben feltörekvő zenekarokra, mivel nagyon színes a felhozatal és sok minőségi anyagot hallottunk már tőlük. Nyilván vannak gyengébb láncszemek, akik idővel felzárkóznak vagy szétesnek, de alapvetően pozitív tapasztalataink vannak ilyen téren.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Fesztiválon részt venni vagy játszani két külön dolog, viszont mindkettő nagy élmény és ugyanakkor nagy lehetőség is lehet főleg kapcsolatépítés szempontjából, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki beilleszkedhessen a magyar zenei életbe, emellett fontos az is, hogy olyan környezetbe nyerhessen bepillantást az ember ahol megtapasztalhatja, hogyan is működik egy ilyen fesztivál, kik vannak a szervezés mögött, mit csinálnak a fellépők színpadra lépés előtt, mi történik a színpad mögött, stb. Sajnálatos módon idén ez az időszak kimaradt, viszont reméljük, mihamarabb be tudjuk majd pótolni ezeket is.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

A klubkoncerteknek (főleg ha hazai pályán mozgunk) mindig van egy kellemes családi hangulata, amit mi általában nagyon szoktunk szeretni. Sok új embert, barátokat és potenciális rajongót ismerünk meg ilyenkor, ami talán az egyik legjobb része a koncertezésnek. Ebben az évben a korlátozások miatt sok nagyobb előadó kényszerül majd rá, hogy klubokban zenéljen az eddig megszokott nagykoncertek helyett, emiatt lehetségesnek tartom, hogy háttérbe fognak szorulni a kisebb zenekarok, ami megint csak nem túl kedvező számunkra, de hát ez az év már csak ilyen.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Véleményünk szerint sokat lendítene a könnyűzenei életen ha a zenével foglalkozó szakemberek bátrabban nyitnának az újonnan kibontakozó modernebb hangzású műfajok felé. Észrevettük például néhány helyen, hogy a legtöbb rockot játszó bandát legtöbbször a Tankcsapdával, Ossiannal, vagy más hasonló kaliberű zenekarral azonosítanak, ami szerintünk nem egy túl jó látásmód, mivel az idővel együtt az emberek zenei igényei is változnak, így inkább azokat az előadókat kéne előtérbe helyezni, akinek a hangzása, mondanivalója, kiállása jobban rezeg a 16-25 éves korosztály igényeivel.

Köszönjük a beszélgetést.


 

2020. szeptember 12. 11:32