A holnap hangjai - Ten Big Toys

A tizenkettedik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2019-2020. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort a Ten Big Toys zenekarral folytatjuk, ők a zalaegerszegi Mutasd MEG Magad! - Öröm a Zene tehetségkutatón érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét.

Bemutatnátok röviden a zenekart?

Ten Big Toys néven alakultunk 2018-ban. Azóta több változáson mentünk keresztül és most júniusban lett végleges a felállás. Azóta meg sem álltunk, tervezett első lemezünk dalait írjuk és próbáljuk. Nem szeretjük a skatulyákat, és bár hatásaink között sok előadó szerepel, amit játszunk, az szöveg- és bulicentrikus modern rockzene metál, pop és hip-hop elemekkel, női főhőssel. Érdemes figyelni az oldalunkat, még tél előtt bemutatkozunk az első dalunkkal!

Rada Orsolya - ének
Nickmann Ákos – gitár
Schmidt Erika – basszusgitár
Piller Alex - dob

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Van. Kifejezetten szeretjük nem szépíteni a valóságot, viszont kardba dőlés helyett inkább az ordítást választjuk, és szándékosan nem akarunk szélsőségesek lenni. Inkább valódiak. Van, hogy egy helyzetet, hangulatot festünk le a szövegben, de sokszor még minket is meglepő témákat feszegetünk. Ettől függetlenül fontosnak tartjuk a pozitív üzenetet még azoknál a daloknál is, amiknek nem a legvidámabb téma jutott. Egy biztos: sok komolyság mellett sosem felejtünk el bulizni a zenénkkel, ez az egyik lételemünk!

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Nem akarunk sablonokban gondolkodni, inkább mindenhonnan csípünk le valamit és kipróbáljuk, beépítjük, összekeverjük. Ha valaki azt mondja ránk, hogy „így nem szokták ezt csinálni” akkor mi ezt inkább vesszük jó jelnek, mint negatív kritikának, függetlenül attól, minek szánta az illető.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Reményünk van inkább, esély is van rá: szeretnénk, ha a hazai zeneipar nyitottabb felfogásúvá válna, miközben megtartja a magas minőségi lécet. Van, amikor még mindig ufóként tekintenek ránk a női tagok, a héthúros gitár és az öthúros bőgő miatt.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Nehéz a járványhelyzettől elvonatkoztatni, mert mindenre kihatott. Koncertek hiányában online megoldásokat láttunk mindenhol. Ahogy másoknak, így nekünk is sok mindent újra kellett értelmeznünk a zenekar debütálása körül, és ezeket a terveket is szinte naponta kell újraszabnunk az aktualitásoktól függően. Ahogy látjuk, hasonló cipőben járnak ismertebb előadók is, és akinek lehetősége van rá, rengeteg új ötletet próbál ki, amik akár trendekké is válhatnak, ha jól sülnek el.
Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Biztos meg lehet, ha ehhez minden rendelkezésre áll. Attól, hogy művészet az alapja, még vállalkozássá kell válnia ahhoz, hogy meg lehessen belőle élni. De akkor meg igazodnia kell az aktuális trendekhez.

A trendek pedig jönnek és mennek. Amíg újak, addig vannak követőik, aztán egyszer csak elfelejtődik, vagy kellemetlenné válik az egész, kevés marad meg sokáig. Mi most inkább arra koncentrálunk, amit csinálunk és gőzünk nincs, miféle trendbe fog ez illeszkedni ma, vagy holnap.



Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Nekünk a „ma” biztos jobb, mint amilyen a „régen” lett volna. Régen nem voltunk itt, most pedig igen.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Sok kiváló zenekar van itthon, akik máshol is népszerűek lennének. Mi pedig szurkolunk nekik, hogy elég kitartóak legyenek! A magyar nyelvű dalainkkal világpiacon egyelőre nem hinnénk, hogy konkurencia lehetünk egymásnak.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Most keveredtünk először ilyen helyzetbe. Nézőként voltunk jelen a budapesti fordulón, és most versenybe szálltunk Zalaegerszegen. Valójában szuperjó tapasztalat és izgalmas élmény. Nem beszélve a nyereményekről.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Amennyire rálátunk, rengeteg jó zenész cseperedik jelenleg. Akiknek van esélyük megfelelő helyen zenekarozni az elejétől, és/vagy van kikkel és hol összeverődni jammelni, azok óriás léptekkel fognak fejlődni, ez biztos.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Imádjuk a fesztiválokat.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Egyre több esélyt kap az élőzene, de kevés a klub, sok a zenekar. Ezt a COVID-19 még megszabdalta. Reméljük a szezonban újra elindulhat a klubélet és megint sok izgalmas klubkoncertben lehet részünk. Sokkal közvetlenebbek és emberibbek ezek az események és sok jó új bandát lehet felfedezni. Remélhetőleg mi közéjük tartozunk!

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Egy átfogó terv, szakértőkkel.

Köszönjük a beszélgetést.

2020. szeptember 17. 16:02