A holnap hangjai – A Csajod

A tizenharmadik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2019-2020. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort az A Csajod zenekarral folytatjuk, ők a Legszebb Erdélyi Magyar Dal tehetségkutatón érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét. 

Bemutatnátok röviden a zenekart? 

A Csajod 2017-ben alakult, tagjai Szőcs Tamás (ének, gitár), Lőcsei Zsolt(dobok), Sentes István Zsombor(basszusgitár), később csatlakozott Láng Tibor(gitár, vokál) tehát 2019 augusztusától  tart a jelenlegi felállás. Röviden egy alternatív rock zenét játszó zenekar vagyunk.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Szerintem a legfontosabb, hogy mindenki saját magát vállalja fel a zenében és a színpadon, nem kell már befutott zenekarokat majmolni, vagy már azt az ezerszer eljátszott témát ezeregyszer eljátszani, de ha mégis eljátszod akkor tegyél hozzá valamit, amitől az a téma különlegesebb, vagy másabb lesz, mint idáig. Célunk megtalálni azokat az embereket a zenénkkel, akik épp azt keresik a zenében, amit mi gondolunk a zenéről. (Zsolt)

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

A Csajod egy igazi zenei skizofrén,  Zsolt és én (Tibi) a kemény zene világából jönnek, Zsombi egy slappmester-funk basszusgitáros és Tamás egy Beatles-mániás, progresszív/pszihedelic rock rajongó. Ebből adódóan a zenénkre is a sokszínűség jellemző, nincs is két  teljesen egyforma sítulsú dalunk. Főleg a funk, rock, pop, disco, punk és blues stílusok jellemzik a zenénket és ezeket próbáljuk vegyíteni, bár nemrég írtunk pár új dalt, amelyek különböznek az eddigi számainktól,  mondhatni kicsit progresszívebb irányba húznak, belenyúltunk  a punkba, jazzbe, pszichedelic rockba is. A stílusbéli paletta egyre csak bővül, talán emiatt elmondhatjuk magunkról, hogy kicsit másak vagyunk, mint a most feltörekvő sorstársaink.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Folyton azon vagyunk, hogy minnél előrébb juthassunk  A Csajoddal. Nyilván minden olyan zenekar számára, akik komolyan veszik ezt az egészet,  az a cél, hogy egyszer eljusson egy olyan szintre, ahol a zenélés már nem csak a hétvégi szórakozást, ahnem akár a megélhetést is jelenti. Ez egy nagyon hosszú és kemény út, attól is függ, hogy milyen stílusú zenét játszol és ki a célközönséged.  Ezt  az utat úgy próbáljuk végigjárni, hogy közzben örömünket is leljük abban, amit csinálunk. Első sorban a zenét szeretnénk megélni nem a zenéből megélni. A közízlés receptje alapján kicsit nehéz dolgunk van, mivel azon túl, hogy könnyűzenét játszunk nem épp olyan dalokat írunk, ami hasonló a mai top 10 rádióslágerekhez, de reméljük, hogy lesz lehetőségünk majd egyszer belekóstolni, hogy milyen is az, amikor a koncertek miatt fel kell mondj a munkahelyeden. (Tibi)

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Egyre több zenekar nyit külömböző stílus felé és mer többféle dologba belenyúlni, nem igazán talál már az ember csak funk zenét játszó zenekart vagy csak hard rockot játszó bandát az utóbbi években feltörekvő formációk közül. Véleményünk szerint ez egy nagyon fontos elem, ha egyedi akarsz lenni, hiszen a mai világban már nem tudsz egy úgymond új zenei stílust teremteni, viszont ha kombinálod azokat, akkor nagyon vagány dolgok születhetnek. Ott van például az Antares. Van olyan daluk, amiben egyszerre vannak földbe döngölő  Stoner Rock riffek és Justin Timberlake-féle, nőfaló pop énekdallamok. Ha 20 évvel ezelőtt valaki azt mondta volna egy producernek, hogy ebből  a két stílusból össze lehet barkácsolni egy jó dalt valószínűleg szemberöhög és két lábbal rúg ki a stúdió ajtaján és most mégis van egy zenekar, aki kipróbálta és az egyik legjobb daluk született meg ezáltal. Egyre többet mernek kísétletezni a mai zenekarok, ami hatalmas pozitívum, viszont a hinta másik oldalán van egy olyan dolog is, ami egy nagyon nagy negatívum és sajnos sokan választják ezt az utat. Az pedig a már sikeresen befutott bandák koppintása.  Ez kicsit olyan, mintha a rövidebb utat választod  a siker felé és lehet el is éred a célod viszont midig a hátadon lesz egy nagy cetli, hogy jó ez, jó ez, de pont úgy szól mint, XY.  Egy másik negatívum, talán még nagyobb, mint az előbb említett, a mai fiatalok zöme sajnos nem tudja értékelni az élő hangszeres zenét. Mindenhol a szétefektezett  autotune énekdallamok és ezek mumble rap-nek nevezett jóformán rap-elésnek nem nevezhető valami uralkodik. Az elektronikus zene is lassan 30 éve része a világnak, nincs is vele semmi baj viszont egyre kevesebb benne az emberi elem és a zenei érték. (Tibi)

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Nagyon nehéz erre most válaszolni, hiszen idén majdnem semmi zenéből származó bevételünk nem volt. De amúgy is a tapasztalatok azt mutatják, hogy ameddig az underground térszínen vagyunk nem lehet a zenélés az elsődleges bevételszerzési lehetőségünk. (Zsolt)

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Nos talán most azért is nehezebb mert a világ összes zenéje a kezünkben van, és pont ezért a kis zenekaroknak nagyon kevés az esélye a feljutásban. Manapság a robotok által generált playlistekbe bekerülni kicsi bandaként majdnem lehetetlen. A zenének már nincs akkor értéke úgy gondolom, mint régebb. Ma már az emberek nem akarnak a zenéért fizetni. Megszokta mindenki, hogy a zene az ingyen van és a különböző platformok is biztonsági játékot játszanak nem ajánlja a streaming szolgáltató sem ismeretlen zenekarokat senkinek, csak a felkapottak vannak benne a körförgásba és pont ezért, a nagyobb még nagyobb lesz, a kisebbek pedig nagyon ügyesen kell kicselezzék az algoritmust. (Zsolt)

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

A magyarországi underground szcéna tele van olyan kincsekkel, amikre ha a média kicsit jobban odafigyelne és felkarolná őket, akár egy világhírű zenekar is kifejlődhetne néhány bandából. Ilyen páldául a LAZARVS (ex. Apey & the Pea), kevés olyan zsigerien profi és hiteles zeneszerzőt hordott a hátán Magyarország, mint Áron Andris. A zenéjük egyenesen világszínvonalú, nincs egy rossznak mondható daluk sem és akárhányszor végighallgatja az ember az albumjait, mindig ad valami újat a zenéjük. Egy másik zenekar, akit megtudnánk említeni az a The Qualitons, ha röviden kellene őket jellemezni, akkor az lenne, hogy   minőségi zene. Ezt a két bandát bármelyik nivós fesztivál főfellépői között el tudnám képzelni. (Tibi)

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

A tehetségkutatók elengedhetetlenek a haladni vágyó zenekaroknak, itt Erdélyben még ha nem is leszel első egy tehetségkutatón, nagyon sokan megismernek és sok fellépési lehetőséget kapsz, ami ugye elsődleges célja egy zenekarnak. Mi a múlt évi fellépéseink egyharmadát szerintem tehetségkutatókon szereztük, idén mi nyertük a Siculus Nagydíjjat és most ugye  Erdély Legszebb  Magyar Dala is  a miénk lett a 25 év feletti kategóriában. Ezeknek a díjaknak nagyon nagyon örülünk, ez az interjú is például ennek köszönhető, viszont elhatároztuk, hogy többet már nem indulunk a hazai tehetségkutatókon. Magunkénak tudhatunk több különdíjjat és két ,,aranyérmet,, is, ettől feljebb már ugyse juthatunk és teret kell adni a még nálunk is frisebb zenekaroknak, hiszen nagyon fontos, hogy támogassuk zenésztársainkat. (Tibi)

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Erdélyben is és Magyarországon is nagyon sok jó feltörekvő zenekar van. Figyelemmel kísérjük mi is a hasonló bandákat, és úgy gondoljuk, hogy ma már azért a magyar underground vonal nagyon erős, sőt még erősebb mint a mainstream. Reméljük 5-10 év múlva innen jön majd a következő LGT vagy az Omega. (Zsolt)

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Feltörekvő zenekarként egyik legnagyobb célünk az volt, hogy bejussunk a hazai nagyobb fesztiválokra, mint a Vibe, Tusványos, Double Rise, amit sikerült is elérjünk csak ugy jött  a korona vírus és kihúzta a fenekünk alól a széket. Ha minden jól megy 2021-ben ezeket bepótolhatjuk. A fesztiválok adják az egyik legnagyobb kezdő lökést  a kisebb zenekaroknak, mint mi, hiszen egy fesztiválon rengeteg ember megfordul, sokan megismerik a zenédet és talán még kapcsolatokat is teremthetsz, ahhoz hogy mégnagyobb színpadokra, helyekre eljuss. Ezt sajnos még tapasztalatból nem tudjuk elmondani, de reméljük jövőre már igen. (Tibi)

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Erdélyben az elmúlt pár évben kezdett felvirágozni. Hogy most a vírus után mi lesz nehéz lenne megmondani, reméljük, hogy az emberek annyira ki lesznek éhezve az élőzenére, hogy ott folytatódik a klubkultúra, ahol abbamaradt és nem kell mindent újjá építeni. (Zsolt)

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Egy szemléletváltás a média részéről és ha újra megadnák a figyelmet a kisebb és ígéretes zenekaroknak. Azok a zenekarok, akik már elérnek a közönségükhöz, ők már tudnak kommunikálni a saját csatornájukon keresztül, de azok akiknek még nincs akkora követő tábora, hogy megszólítsa és eljusson azon emberekhez, akik épp arra vágynak, amit az adott zenekar képvisel, elvesznek. Szerencsére vannak törekvések különböző platformokon amelyek segíthetnek a feltörekvőknek és vannak zenekarok, akik segítenek különböző kisebb zenekarokat, de úgy gondolom, hogy a nagyobb zenekarok is jobban részt kellene vegyenek ebben és több lehetőséget adjanak kisebb bandáknak megmutatkozni. (Zsolt)

Instagram: https://www.instagram.com/acsajodzenekar
Facebook: https://www.facebook.com/aCsajod
Spotify: https://open.spotify.com/artist/1Aucu5q5AV3FHPrbph3FAl?si=yErJLgy9TXGOecPESwx_xg


2020. november 25. 13:54