A holnap hangjai - Klisè (Szolnok)

A tizenhatodik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2023-2024. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort a Klisè zenekarral folytatjuk, ők a Szolnoki Azta Q tehetségkutatón érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét.

Bemutatnátok röviden a zenekart?

A zenekar 2022 vége óta létezik. Molnár Aliz (ének) és Bagi Bálint (gitár) alapította amikor közös dalaikat szerették volna zenekarral is megszólaltatni. A zenénket talán a pop-rock stílus jellemzi legjobban de rengeteg stílusból inspirálódunk. A zenekar további tagjai Arató Illés (dob) , Korbeli Ferenc (gitár) és Vörös Zsolt (basszusgitár).

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

A célunk, hogy olyan zenét csináljunk ami hozzánk igazán közel áll és ezt minél több embernek megmutathassuk.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Talán az ,hogy nem félünk az új ötletektől és helyet hagyunk a zenénkben az improvizációnak is és folyamatosan figyelünk a másikra.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Szeretnénk azt gondolni ,hogy amit csinálunk annak nincs plafonja és ha beletesszük a kellő munkát és ehhez társul egy adag szerencse akkor akár az ország legnagyobb színpadjain is ott lehetünk. A zeneipar most egy nagyon pozitív irányba halad rengeteg nagyon jó zenekar van és az emberek is egyre szívesebben járnak koncertekre nekünk már csak annyi a dolgunk hogy ezt a hullámot mi is elkapjuk.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Mindenképp pozitív trend ,hogy az emberek többet járnak koncertek és talán több zenét is hallgatnak. Ez  segíti ,hogy a rétegzenék is jobban bekerüljenek a köztudatba és kisebb zenekarok is eljussanak minél több hallgatóhoz.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Ha ezt valaki igazán komolyan veszi akkor mindenképpen meg lehet. De természetesen ehhez kell ,hogy a lehető legnagyobb szakértelemmel és elhivatottsággal viszonyuljanak a zenészek a munkájukhoz.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Mindenképp van fejlődés, egyre ritkábban hallja az ember azt a kifejezést ,hogy „ez nem is rendes munka” és egyre gyakrabban látni ,hogy sikeres zenészek a társadalomban is elismertek.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Sajnos van egy hatás-ellenhatás hangulata annak ,hogy ahhoz hogy valaki világsztár legyen először itthon kell nagy sikereket elérni viszont egy világsztárnak angol szövegeket kell írnia amit pedig a magyar közönség fogad be nehezebben. Úgyhogy jelöltet talán nem tudnánk mondani de voltak már a múltban is világsztár magyar zenészek és a lehetőség továbbra is adott.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

A tehetségkutatók mint intézmények kifejezetten fontosak. Lehetőséget adnak zenészeknek kitörni úgy hogy olyan ismertséget vagy adott esetben olyan lehetőségekhez jussanak amit másképp nem igaz tudnának megszerezni.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Nagyon jó irányba halad egyre több a fantasztikus fiatal zenész Magyarországon. Az biztos ,hogy 2024-re elmúlt az ,hogy itthonról csak lessük hogy Amerikában hogyan zenélnek ,már a magyar zenészek is tudnak olyan színvonalat hozni ami a világon mindenhol megállná a helyét.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Nagyon király ,hogy Magyarországon olyan fesztivál élet alakult ki ami Európában tulajdonképpen páratlan és nem csak a mainstream stílusokban ,itt bárki talál magának olyan adott esetben nem csak zenei fesztivált ami beleesik az érdeklődési körébe.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Budapesten ahol mi leggyakrabban megfordulunk mindenképp fejlődik és eddig is elég jó volt. Jó lenne ilyen fejlődést látni a vidéki nagyvárosokban is.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Koncertek ,koncertek és koncertek minél több és minél jobbak annál jobban fel fog pörögni az egész könnyűzenei élet.

Köszönjük a beszélgetést.


2024. június 15. 11:02