Miskolci siker a SzobRock-on

Tizenegyedik alkalommal került megrendezésre a SzobRock - XI. HAJDÚSZOBOSZLÓI AMATŐR ROCKZENEI TALÁLKOZÓ ÉS VERSENY.

Az idei SzobRock történelmet írt az Öröm a Zene Tehetségkutató és Gondozó Sorozat kilencedik évadában, mivel első alkalommal került sor megosztott első hely kihirdetésére. „A mezőny egyébként is nagyon erős volt. Legalább négy-öt olyan banda is eljött, akik teljesen érett és magas színvonalú produkcióikkal a végső döntőbe is bejuthattak volna.” Monda el Andrásik Remo a zsűri elnöke. Ennek megfelelően az eredmények a következőképpen alakultak:

Megosztott I. hely
Köpönyegforgatók (Továbbjutás a Budapest Music Expó döntőjébe + 150.000 forint)
Kovács Tamás Band (Fellépés a Hooligans zenekar koncetje előtt Hajdúszoboszlón + 100.000 forint)

Újfalusi Gábor-díj
Barkóczi Bence (Köpönyegforgatók)

Fellépés az Intim Torna Illegál koncertje előtt Hajdúszoboszlón
Neonhal

Fellépés a Leander Kills koncertje előtt Hajdúszoboszlón
KabinLáz

A SzobRock különdíja (60.000 forint)
Megdöbbent Városlakók

Részvétel támogatása a 24. Gitármánia és Zenei Továbbképzőtáborba
Önkontroll

Képgaléria az eseményről: https://www.facebook.com/pg/jakabstudio/photos/?tab=album&album_id=1670444826305412

A holnap hangjai - Köpönyegforgatók

Folytatjuk a megkezdett hagyományt, s az immáron kilencedik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2016-2017. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort a Köpönyegforgatókkal folytatjuk.

Bemutatnátok röviden a zenekart? (név, hangszer, stílus, mióta zenéltek együtt)

Sokéves barátság és közös projektek után úgy döntöttünk, csinálunk hárman egy zenekart. Egy ideig próbáltunk, majd hivatalosan 2016 novemberében jelent meg az első dalunk. Zakar Viktor - dob, vokál, Barkóczi Bence - gitár, vokál, Peres Gergő - ének, basszusgitár.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

A célunk közérthető, mégis izgalmas muzsikát tálalni a nagyérdemű számára. Emellett életszerű, pozitív hangulatokat átadni, néhol elgondolkodtató, máshol inkább érzelemmel teli üzenetekkel. Tehát ahogy mi látjuk a világot.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi.. mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Például Bence frizurája. Egyébként leginkább, hogy sokszínű, de mégis egységes zenéket készítünk, a saját magunk által lefektetett alapelveink szerint. A befogadhatóság mellett fontos, hogy minden dal tartalmazzon valami különlegeset, valami nem szokványos megoldást.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Világuralomra törünk, természetesen. A viccet félretéve, rengeteg energiát fordítunk a zenekar körüli olyan teendőkre, amik által még többet fejlődhetünk. Szerencsére az emberek egyre nyitottabbak itthon is, így kellő mennyiségű munkával bárki megtalálhatja a maga közönségét. Az tisztán látszik, hogy tehetséges és képzett zenekarok bukkannak elő napról napra, ami bizakodásra ad okot mindenki számára.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Sok olyan újdonság van nap mint nap, ami bizonyos szemszögből nézve pozitív változás, más szemszögből nézve pedig nem, mint például az internetes letöltések kontra lemezeladás kérdés. Mi megpróbálunk alkalmazkodni a fejlődő világ valóságához, mert modernnek és naprakésznek lenni már elengedhetetlen.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Abszolút, csak akarni kell. Ha az ember nem akar sok munkát fektetni bele, akkor még jó megoldás a kompromisszumkötés. De az biztos, rengeteg lehetőség van a zenéből élni.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Régen minden más volt. Minden korszaknak megvannak a maga szépségei és kihívásai, hiszünk a változásban és a fejlődésben.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Vállaljuk! Amúgy rengeteg jobbnál jobb magyar zenekar van, akik sokkal nagyobb sikert érdemelnének. Mi többek közt azért is írunk magyar szöveget, mert szeretnénk a magyar közönséghez szólni, nekik játszani.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Nagyon jópofa dolog! A legfontosabb része mindenképp a visszajelzés, amit a zenekarok a zsűritől kapnak. Jó szakmai tanácsokat lehet begyűjteni, hogy hogyan, és merre tovább. Emellett az arra érett zenekarok előrelendüléshez juthatnak a tehetségkutatókon szerzett lehetőségek által. Szóval mindenkinek ajánljuk, és örülünk, hogy mi is részt vehettünk!

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Van bőven, egyre többen ragadnak hangszert, az egyre könnyebb kommunikáció és tanulási lehetőségek miatt. Nagyon örülünk ennek, mert az utánunk jövő generációk még fiatalabban és még jobb zenéket tudnak majd létrehozni.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

A rocksztár élet egyik legjobb része! Már alig várjuk, hogy minél több fesztiválon játszhassunk, de ez idén ez még gyerekcipőben jár nálunk.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Sokak véleményével ellentétben igenis van, és jól működik. Vidéken sajnos egy kicsit hátrébb szorult, de fővárosunkban mindenképp nagyon erős. Azt vesszük észre, hogy kezd az élő zene egyre erősebben visszajönni a divatba. A fiatalok kezdenek rájönni, hogy nem csak a veretős diszkó van, hanem a hangszeres zene is meg tudja pörgetni az embert.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Elég jó irányba haladunk, egyre több támogatást kapnak a zenekarok, és a sok tehetségkutató a fiatalabb zenekaroknak is lehetőséget nyújt. Ami a legfontosabb, az a zenészek közti összetartás. Bár egyre többen vagyunk, mindenkinek jut még hely. Tartsunk össze, és segítsük egymást a céljaink elérésében!

Köszönjük a beszélgetést.


2017. március 30. 11:56