Történetünk:

2009-2011. Hangfoglaló Hétfő
Edukációs ének-zenei versenysorozat

Az Ausztráliából származó kezdeményezés célja, hogy egy időben, egyszerre adják elő minél többen egyazon dalt. Magyarországon három alkalommal, 2009 és 2011 között került megrendezésre.

Az indulóknak  első évben a Zene nélkül mit érek én, majd a Neked írom a dalt, végül pedig az Ezt egy életen át kell játszani című dalokat kellett előadniuk május elején, egy hétfői napon, az előadást kamerával rögzíteni, majd feltenni a netre.

A felvételekre a netezők szavazhattak, az első öt helyezettből a zsűri (többek közt Hajós András, Presser Gábor, Czutor Zoltán, Hevesi Tamás) választotta ki a legjobbat. Az első helyezett 1 millió forint értékben kapott hangszert, hangtechnikai berendezést a HANOSZ-tól.

A versenyeken évente félszáz énekkar, többtucat együttes, hozzávetőlegesen 10.000 fiatal indult. Magyarország bármely általános és középiskolája, annak énekkarai, zenekarai, osztályai, vagy az iskola, iskolák osztályaiból alakított csoportok nevezhettek. A produkciókban közreműködhettek tanárok, szülök, az iskola azóta hírnévre szert tett egykori diákjai. A közreműködés lehetséges volt a dal előadásban csakúgy, mint az elő- és az utómunkákban, annak a fontos szempontnak a betartásával, hogy a közreműködő felnőttek minden esetben csak segítői lehettek egy adott produkciónak, s nem lehettek ők maguk a produkció.

A három év alatt 550.000 néző tekintette meg az internetre feltöltött videókat.


2012-2014. HANGFOGLALÓ Magyarország.
Zenei, szerzői és hangszeres tehetségkutató sorozat

2012-ben A Hangszeresek Országos Szövetsége, az Artisjus - Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, továbbá 16 regionális és országos, valamint 4 határon túli magyar nyelvterületű könnyűzenei tehetségkutató összefogásának eredményeként, páratlan méretű és összetételű tehetségkutató-sorozatot hirdettünk Hangfoglaló Magyarország. Néven.

A tehetségkutató-sorozat alappillérei a gyakran két évtizedes múltra visszatekintő regionális, országos és határon túli tehetségkutató fesztiválok, versenyek, táborok voltak. Az ezeken felsorakozó tehetséges zenekaroknak, zeneszerzőknek, szövegíróknak és a zenekarok hangszeres zenészeinek, énekeseinek a Hangfoglaló Magyarország. új távlatokat, valós szakmai lehetőségeket és jelentős díjazást kínált.

A sorozat egyszerűsített tematikája három lépcsőben, amely az egész 2012 és 2014 között harmadszor kerül megrendezésre.

1. Az első lépcsőben a klasszikus tehetségkutatók versenyei zajlanak. (Az egyes versenyek győztesei jutnak be a második lépcsőbe.)

2. A második lépcsőben a 20 győztes összeméri magát a Hangfoglalás első napján megrendezésre kerülő végső döntőben, ahol kiválasztásra kerül a sorozat győztese.

Mindkét lépcsőnek külön-külön díjazása van!
1. A klasszikus tehetségkutatók saját eddig is odaítélt díjaikkal jutalmazzák az indulókat, valamint a győzteseiknek járó továbblépési lehetőséggel, és valamennyi jelentkezőjük számára alapból elérhető internetes versenyen való részvétel lehetőségével.

2. A végső döntő győztesének díja: 1.000.000Ft.- értékű hangszer és hangtechnikai eszközbeszerzés a HANOSZ tagságának képviseletében gyártott, vagy forgalmazott termékekből. Fellépési lehetőség az adott évi Hangfoglalás kiállítás valamelyik nagyszínpadán. A koncert élő, internetes videóközvetítése, valamint sokkamerás képi és soksávos hangfelvétel rögzítése, s az ebből készülő utólag vágott/kevert anyag elkészítése.

2013-ban Szatmári Juli nyerte az országos döntőt

A Music Media Magazin cikke: http://www.musicmedia.hu/20140918_szatmari_juli_


2014-től ÖRÖM A ZENE
Zenei, szerzői és hangszeres tehetségkutató és gondozó sorozat

2014-től a Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) újra fogalmazta az addig megtett utat és egyetlen társadalmi programmá szélesítette a korábbi kezdeményezéseit, melynek értelmében az ÖRÖM A ZENE története négy szál összefonódásának ésszerű egyesítéséről szólt:

1. A Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor, amely alapot teremtett az élményközpontú zeneoktatás megvalósításához.

2. a ZENÉLNI társadalmi kampány

3. a HANGFOGLALÓ HÉTFŐ, később HANGFOGLALÓ MAGYARORSZÁG, ma ÖRÖM A ZENE (Zenei, szerzői és hangszeres tehetségkutató és gondozó sorozat)

4. a ZENÉLNI DÍJ

így végső soron a HANOSZ alapvető - a hangszeres élő zene és zenélés népszerűsítésére és annak oktatására vonatkozó - célkitűzései egyesülnek ebben a programban.

2014-ben a Margaret Island nyerte az országos döntőt

A Music Media Magazin cikke: http://www.musicmedia.hu/cikk.php?id=526


2015-ben az Öröm a Zene Sorozatot jelentős veszteség érte. Elhunyt Újfalusi Gábor "örökös Zsűri elnökünk" szervezőnk, barátunk és az élő - hangszereken játszott - zene ügyének egyik legnagyobb felkarolója, a könnyűzenei tehetségkutatás és gondozás élharcosa.

A Music Media Magazin megemlékezése Gáborról: http://www.musicmedia.hu/20160107_ujfalusi_gabornak_koszonettel_

2015-ben a Junkie Jack Flash nyerte az országos döntőt

A Music Media Magazin cikke: http://www.musicmedia.hu/20160418_junkie_jack_flash_


A tehetséggondozó programot 2015-2016. évadában jelentősen támogatta a Cseh Tamás Program, amelynek hatására hazánk minden megyéjében megrendezésre kerül egy-egy önálló tehetségkutató fesztivál, melyek összessége – a BUDAPEST MUSIC EXPO-n rendezett döntővel kiegészítve teszi ki az ÖRÖM A ZENE tehetségkutató és gondozó rendszerét.

Ezzel egy időben a Cseh Tamás Program is hozzájárul a sorozat győztesének jutalmazásához, így a 2015-2016-os széria győztesének fődíja jelentősen növekszik. Vagyis a korábbi 1.000.000Ft.- értékű hangszer és hangtechnikai eszközbeszerzés a HANOSZ tagságának képviseletében gyártott, vagy forgalmazott termékekből díj bővül a Cseh Tamás Program által felajánlott 2.000.000Ft.- értékű támogatással, amelyet a győztes lemezanyag és videoklip készítésre fordíthat.

2016-ban a Koalabell nyerte az országos döntőt

A Music Media Magazin cikke: http://www.musicmedia.hu/20161010_veget_ert_tegnap_este_a_11_budapest_music_expo

A 2015-2016. évad megyei állomásai és győztes zenekarai voltak:

2015. november 21.
Székelyudvarhely - Székelyföldi 4. Peron Music Tehetségkutató
Döntőbe jutott: DreamLand Music Project 


2015. november 28.
Paks - XVIII. Paksi Pop-Rock-Jazz Fesztivál
Döntőbe jutott: Pagony


2016. január 23.
Miskolc - XIXO Borsodi Amatőr Zenekarok Versenye
Döntőbe jutott: Kilowatt


2016. március 19.
Balatonboglár - Légrádi Antal XIX. Tehetségkutató Rockfesztivál
Döntőbe jutott: ZEPHYR 


2016. március 26.
Hajdúszoboszló - X. SZOBROCK
Döntőbe jutott: Bad Habit 


2016. április 2.
Pécs - Start Könnyűzenei Tehetségkutató
Döntőbe jutott: Lékkör 


2016. április 9.
Szeged - Amatours tehetségkutató
Döntőbe jutott: Yellow Sunset FCF 


2016. május 28.
Eger - Éter Fesztivál
Döntőbe jutott: Koalabell 
Döntőbe jutott: The Immigrants 


2016. június 3-4.
Törökszentmiklós - Öröm a zene
Döntőbe jutott: Éva Presszó


2016. június 11.
Szarvas - Dobbantó Tehetségkutató
Döntőbe jutott: The Luckies 


2016. június 17.
Sopron - Sop-rock Amatőr Tehetségkutató Fesztivál
Döntőbe jutott: SATIVUS


2016. július 29.
Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor
Döntőbe jutott: Magácska


2016. augusztus 06. 
Érsekvadkert - Gödör Fesztivál
Döntőbe jutott: Zebra Eats Lion Band


2016. augusztus 13. 
Nyírbátor - DeathCrew Fesztivál
Döntőbe jutott: BetterThanEver


2016. augusztus 27. 
Letenye - RoXínpad
Döntőbe jutott: RockMemories


2016. szeptember 3.
Szigetszentmiklós - XII. Roxiget Rockzenei fesztivál és tehetségkutató verseny
Döntőbe jutott: Hot Beaver


2016. szeptember 24.
Tatabánya - 20. Peron Music Tehetségkutató
Döntőbe jutott: VoluMen


Az idei sorozat állomásairól http://oromazene.hu/tehetseggondozo/helyszinek oldalon lehet tájékozódni.